Jablečné lívanečky
Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná.
Nastrouháme 4 větší nebo 5 menších jablek na hrubém struhadle a k nim přidáme stejné množství polohrubé mouky smíchané se lžičkou kypřícího prášku. Do těsta patří ještě 1 díl mléka a 2 vajíčka.
Pamatuje se to celkem snadno – díl jablek, díl mouky a díl mléka. Množství navyšujte podle toho, kolik máte strávníků, ale musím se přiznat, že lívanečky zatím nikdy nezbyly.
Těsto necháme chvíli odpočinout a mezitím si připravíme lívanečník a necháme na něm ohřát olej. Lívance osmažíme z obou stran a můžeme podávat. Chutnají namazané ovocnou marmeládou a ozdobené šlehačkou. Kdo má rád hodně sladké, může také posypat moučkovým cukrem, ale pozor na linii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.