Indonéské kari
Jak se jí v Indonésii? Ta kuchyně je tak rozmanitá, kolik v ní žije kuchařů. Běžná jídla jsou často smažená, ale mezi nimi se najde spousta zdravých pokrmů z čerstvých surovin.
Na jihlavském festivalu Barevnost chutí bylo k ochutnání indonéské kari. Bez masa, zato výrazné a úžasné a dokonce ani ne příliš pálivé, to bych se tolik nerozplývala nadšením.
Navíc jsem zjistila, že všechno, co je do receptu potřeba, seženeme i u nás naprosto všude. Postup mi prozradila Gabriela Kleinová, která kari s rýží uvařila.
1 cibule
1 paprika
1 cuketa
1 lilek
1 větší batát
4 mrkve
Hrnek fazolí (mungo, bílé, barevné, cizrna…)
Olej
Kari koření
Kokosové mléko
250 g rýže basmati
„Vezmete všechnu zeleninu, co doma najdete, u nás to konkrétně byla cibule, paprika, lilek, cuketa, batát, mrkev, a všechno se v rychlosti oprahne na oleji, přidá se hodně kari koření a fazole. Ty fazolky můžete dát mungo, nebo velkou bílou máslovou fazoli nebo někdy dávám i cizrnu. Zelenina se dusí tak dlouho, jak vám to chutná, můžete ji mít podušenou na skus, ale i rozvařit na kaši,“ usmívá se Gabriela Kleinová.
„Zalije to asi tak dvě minuty před dokončením kokosovým mlékem, těsně před závěrem jenom aby se prohřálo,“ dodává kuchařka.
Spodní přihrádka v ledničce vždycky obsahuje nějakou zeleninu, fazole se mezi suchými zásobami také najdou a kari koření už není žádná vzácnost ani v českých kuchyních. Nejlepší přílohou je bílá rýže, ale kdo chce požitek ze skutečně asijské kuchyně, měl by sáhnout do poličky pro rýži basmati – je jemnější, nelepí a pikantní zeleninu krásně doplní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.