Indonéské kari

Jak se jí v Indonésii? Ta kuchyně je tak rozmanitá, kolik v ní žije kuchařů. Běžná jídla jsou často smažená, ale mezi nimi se najde spousta zdravých pokrmů z čerstvých surovin.

Na jihlavském festivalu Barevnost chutí bylo k ochutnání indonéské kari. Bez masa, zato výrazné a úžasné a dokonce ani ne příliš pálivé, to bych se tolik nerozplývala nadšením.

Navíc jsem zjistila, že všechno, co je do receptu potřeba, seženeme i u nás naprosto všude. Postup mi prozradila Gabriela Kleinová, která kari s rýží uvařila.

1 cibule

1 paprika

1 cuketa

1 lilek

1 větší batát

4 mrkve

Hrnek fazolí (mungo, bílé, barevné, cizrna…)

Olej

Kari koření

Kokosové mléko

250 g rýže basmati

 „Vezmete všechnu zeleninu, co doma najdete, u nás to konkrétně byla cibule, paprika, lilek, cuketa, batát, mrkev, a všechno se v rychlosti oprahne na oleji, přidá se hodně kari koření a fazole. Ty fazolky můžete dát mungo, nebo velkou bílou máslovou fazoli nebo někdy dávám i cizrnu. Zelenina se dusí tak dlouho, jak vám to chutná, můžete ji mít podušenou na skus, ale i rozvařit na kaši,“ usmívá se Gabriela Kleinová.

„Zalije to asi tak dvě minuty před dokončením kokosovým mlékem, těsně před závěrem jenom aby se prohřálo,“ dodává kuchařka. 

Spodní přihrádka v ledničce vždycky obsahuje nějakou zeleninu, fazole se mezi suchými zásobami také najdou a kari koření už není žádná vzácnost ani v českých kuchyních. Nejlepší přílohou je bílá rýže, ale kdo chce požitek ze skutečně asijské kuchyně, měl by sáhnout do poličky pro rýži basmati – je jemnější, nelepí a pikantní zeleninu krásně doplní.​

autor: dak