Hroznový koláč
Dnes vám poradím, jak si pochutnáte na hroznech či víně a aby to někoho nepletlo, budu raději říkat hroznové víno. V sezóně bývají bobule nejsladší, čerstvé a přímo lákají k tomu, aby je člověk snědl jen tak bez ničeho. Pokud jich máme opravdu hodně, můžeme je využít do výtečného koláče.
Potřebujeme na něj kromě samotných hroznů.
200g mouky
80g cukru
balíček prášku do pečiva
2 vajíčka
půl deci mléka
půl deci oleje
50g rozinek
½ lžičky citronové kůry
Vymažeme si menší kulatou formu a předehřejeme troubu na 170 stupňů a jdeme na těsto – máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou, přidáme vajíčka a postupně přiléváme olej a mléko. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a přidáme hrozny smíchané s rozinkami. Rozhodně je lepší bobule předtím rozkrájet a odstranit pecičky. Za půl hodiny by měl být koláč upečený.
Zatímco chladne, můžeme si z dalších hroznů připravit polevu.
100ml medu
1 šálek cukru
100ml javorového sirupu
100ml vody
kousek zázvoru
3 lžíce citronové šťávy
Na pánvičce necháme zkaramelizovat med s cukrem, pak vmícháme nastrouhaný zázvor a trochu šťávy z citronu, podlijeme javorovým sirupem a minutku vaříme. Pak necháme polevu vychladnout a natřeme ji na koláč. V ledničce do druhého dnes ztuhne a na stole bude vypadat ještě lépe, když jej dozdobíme šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.