Hokejista a učitel matematiky v jedné osobě neznámkuje. Chce studenty více motivovat

11. prosinec 2020

Petr Helešic je odchovancem hokejové juniorky znojemských Orlů, trenér mladých brankářů, teď také hokejový brankář moravskobudějovických Žihadel.

Student Masarykovy univerzity Brno je ale především učitel matematiky na Střední škole řemesel a služeb v Moravských Budějovicích.

Mezi studenty má učně i maturanty, v hodinách se svým pozitivním přístupem a optimismem snaží motivovat všechny. „Mám zvláštní systém známkování, spíš jim dávám procenta než známky. Než abych dal někomu čtyřku nebo trojku, řeknu: máte toho čtyřicet procent dobře, ale ještě by to mohlo být i lepší,“ usmívá se mladý učitel.

Učí i studuje současně

Do školy přijde každý den na osmou, odučí a v poledne už se připojuje online na přednášky. „Jsem v pátém ročníku nebo ve druhém ročníku navazujícího studia na učitelství matematiky a informatiky pro střední školy. Obecně je nás s touto aprobací velmi málo, na informatice jsem v tuto chvíli sám a matematiku nás studuje čtrnáct nebo patnáct,“ říká Petr Helešic.

Petr Helešic, hokejista a učitel matematiky

S hokejem začínal Petr Helešic už v předškolním věku, v rodném Znojmě chytal za tamější Orly. Kariéru však ukončil, když odešel studovat vysokou školu. Že se ani dnes bez sportu neobejde, je vidět na první pohled, na krku nosí přívěsek v podobě stříbrné hokejky. „To jsem dostal od přítelkyně,“ směje se.

V dresu Žihadel

Když se přestěhoval ze Znojma, dostal nabídku chytat v hokejovém dresu moravskobudějovických Žihadel. „Hráli jsme proti Žďáru, chytal jsem a vyhráli jsme, takže jsem byl nesmírně spokojen, protože tam trénuje Radek Haman, který mě trénoval ještě v juniorce,“ vzpomíná na úspěšný zápas z doby, kdy už má hokej jen jako koníčka.

Svého rozhodnutí dát přednost učitelství před kariérou ve sportu Petr Helešic nelituje. „Snažím se působit pozitivně a přenést na studenty svoje nadšení pro matematiku.“

Spustit audio