Haškovy játrové knedlíčky

Dobrý vývar, kvalitní domácí polévka, se mnohdy neobejde bez knedlíčků, aby ji všichni chválili.

Martin Hašek z restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou rád vaří vývary všeho druhu a nebojí se ani hustého kaldounu, nejlépe z husy. V takovém případě se dají použít přímo játra z husy, z níž bude polévka, ale musí se doplnit.

100 g drůbežích jater (husí + kuřecí)

30 g másla

½ malé cibule

1 vejce

sůl, pepř

majoránka dle chuti

1 stroužek česneku

Pokud vaříme jen pro čtyři osoby, bude nám stačit sto gramů jater – kolik chybí z husích, doplníme játry kuřecími a jemně pomeleme. Přidáme jedno vajíčko a na másle osmahnutou polovinu jemně nakrájené malé cibulky. V míse promícháme i s kořením, přidáme sůl, pepř a majoránku. Neměl by chybět prolisovaný stroužek česneku, ať mají knedlíčky říz.

Hmotu vlhkýma rukama pěkně promísíme a přisypáváme strouhanku tak, aby byla hustá tak akorát, jak říkají zkušená kuchařky.

Knedlíčky tvarujeme rukou a do polévky je vhodíme všechny naráz, aby se provařily stejně. Stačí úplně nakonec, protože přibližně za pět minut jsou hotové.

autor: dak