Haškovy játrové knedlíčky
Dobrý vývar, kvalitní domácí polévka, se mnohdy neobejde bez knedlíčků, aby ji všichni chválili.
Martin Hašek z restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou rád vaří vývary všeho druhu a nebojí se ani hustého kaldounu, nejlépe z husy. V takovém případě se dají použít přímo játra z husy, z níž bude polévka, ale musí se doplnit.
100 g drůbežích jater (husí + kuřecí)
30 g másla
½ malé cibule
1 vejce
sůl, pepř
majoránka dle chuti
1 stroužek česneku
Pokud vaříme jen pro čtyři osoby, bude nám stačit sto gramů jater – kolik chybí z husích, doplníme játry kuřecími a jemně pomeleme. Přidáme jedno vajíčko a na másle osmahnutou polovinu jemně nakrájené malé cibulky. V míse promícháme i s kořením, přidáme sůl, pepř a majoránku. Neměl by chybět prolisovaný stroužek česneku, ať mají knedlíčky říz.
Hmotu vlhkýma rukama pěkně promísíme a přisypáváme strouhanku tak, aby byla hustá tak akorát, jak říkají zkušená kuchařky.
Knedlíčky tvarujeme rukou a do polévky je vhodíme všechny naráz, aby se provařily stejně. Stačí úplně nakonec, protože přibližně za pět minut jsou hotové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.