Hamburgery trochu jinak

Blíží se opět jeden letní víkend, a vám už se možná chladí v ledničce kvalitní mleté hovězí na domácí hamburgery.

Jestli byste rádi zkusili něco nového, poradím, jak je ochutit a dozdobit.

Imrvére je hamburgerový bar z Frýdlantu nad Ostravicí, který se letos v létě představil na Vysočině. Miroslav Říha popisuje, jak vypadá hamburger, který patří k nejoblíbenějším – egg bacon neboli vejce se slaninou. „Zelenina, omáčka, pak jde maso, slanina, čedar, vajíčko jako volské oko, aby to vypadalo hezky, cibule a vršek housky.“ Když na vás zpod housky kouká pěkně žluté volské oko na křupavé slanině, myslím, že se odolává jen těžko.

Burger s volským okem

Další tip je vyloženě pro experimentátory. Podobně jako u havajské pizzy, kde je hlavní přísadou ananas, se u pineapple burgeru, nebo ananasového hamburgeru strávníci rozdělují na dvě skupiny, říká Miroslav Říha. „To je dvousečné, jedni jsou odpůrci, a druzí jsou s tím strašně spokojení, že to je pecka,“ směje se.

A jak se zdobí ananasový hamburger? Grilovaná masová placka je samozřejmě základ, na ni patří plátek čedaru a dál? „Nahoru na ten čedar dáváme ananas plus ještě sweet chilli omáčku a česnekové klíčky místo cibule. To jsou úplně maličké klíčky ze semínek česneku,“ objasňuje kuchař. Neobvyklá tečka na vršek hamburgeru.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.