Hamburgery trochu jinak
Blíží se opět jeden letní víkend, a vám už se možná chladí v ledničce kvalitní mleté hovězí na domácí hamburgery.
Jestli byste rádi zkusili něco nového, poradím, jak je ochutit a dozdobit.
Imrvére je hamburgerový bar z Frýdlantu nad Ostravicí, který se letos v létě představil na Vysočině. Miroslav Říha popisuje, jak vypadá hamburger, který patří k nejoblíbenějším – egg bacon neboli vejce se slaninou. „Zelenina, omáčka, pak jde maso, slanina, čedar, vajíčko jako volské oko, aby to vypadalo hezky, cibule a vršek housky.“ Když na vás zpod housky kouká pěkně žluté volské oko na křupavé slanině, myslím, že se odolává jen těžko.
Další tip je vyloženě pro experimentátory. Podobně jako u havajské pizzy, kde je hlavní přísadou ananas, se u pineapple burgeru, nebo ananasového hamburgeru strávníci rozdělují na dvě skupiny, říká Miroslav Říha. „To je dvousečné, jedni jsou odpůrci, a druzí jsou s tím strašně spokojení, že to je pecka,“ směje se.
A jak se zdobí ananasový hamburger? Grilovaná masová placka je samozřejmě základ, na ni patří plátek čedaru a dál? „Nahoru na ten čedar dáváme ananas plus ještě sweet chilli omáčku a česnekové klíčky místo cibule. To jsou úplně maličké klíčky ze semínek česneku,“ objasňuje kuchař. Neobvyklá tečka na vršek hamburgeru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.