Halali se hraje ke všeobecné poctě ulovené zvěře. Název pochází z francouzštiny

30. listopad 2022

Myslivecké troubení patří k honům už dlouhá léta a má pevná pravidla. Jinak trubači troubí na začátku honu, jinak, když lovec skolí jelena. 

My jsme ve Velkém Meziříčí navštívili zkoušku Babylonských trubačů, kteří hrají i celé Hubertské mše.

„Kromě toho, že děláme veškeré myslivecké činnosti, jak se na myslivce patří, se snažíme ozvláštňovat lovecké akce mysliveckým troubením,“ říká vedoucí souboru Miroslav Nováček. Babylonští trubači se jmenují podle historické kamenné rozhledny u Kramolína na Třebíčsku, kde se poprvé sešli. 

Rohy bez klapek

Narozdíl od koncertních lesních rohů, nemají ty myslivecké žádnou mechaniku. Laicky řečeno jsou to jen stočené trubky, které mají na jednom konci nátrubek, na druhém jsou rozšířené, a dělí se na lesnice a borlice. „Dá se na ně hrát jen několik základních přirozených tónů. Ta borlice je o polovičku kratší, zní o oktávu výše.“

V souboru babylonských trubačů hraje i několik žen. „Na mých prvních střeleckých závodech jsem slyšela hraní a řekla jsem si, že to je pro mě zajímavější než střílení živé zvěře,“ říká Sylvie  Klusáčková. S dechem problémy nemá. Jako každý jiný sval, musí se prý i nátisk denně trénovat. 

Miroslav Nováček také vysvětlil, co je to vlastně to myslivecké Halali. „Skladba ke všeobecné poctě ulovené zvěře. Hraje se na závěr loveckých akcí. Vychází to z francouzštiny. Halali znamená zde leží.“ Babylonští trubači mají dokonce v repertoáru i své Babylonské halali.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.