Gulášová polévka
Oblíbená polévka před sladkým obědem jako jsou vdolky, krupičná kaše nebo buchtičky s krémem, je hustá gulášovka. Polévka je s masem i brambory, takže vším, co nás může zahřát, zasytit a u čeho nemáme pocit, že je k obědu samotný dezert.
Na gulášovou polévku mám kupodivu dobré vzpomínky i ze všech školních jídelen a ráda si ji dávám v restauraci. Na domácí výrobu to ovšem není vůbec komplikované jídlo a povedlo se dokonce i mně, a to napoprvé.
Posuďte sami – stačí mít doma pár brambor, cibuli, česnek, trochu mletého hovězího a koření. Do hodiny je hotovo.
- 200g mletého hovězího masa
- 4 brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- mletá sladká paprika
- gulášové koření
- sůl, pepř
- kmín
- majoránka
- 1 lžíce hladké mouhy na zahuštění
Začneme tím, že si v hrnci na oleji osmahneme na kostičky nakrájeno cibuli, k ní přidáme mleté hovězí maso, kterého na větší hrnec polévky stačí dvacet deka. Rozdělíme je na kousky, osolíme, posypeme kmínem a opékáme. Pak zasypeme mletou sladkou paprikou a lžičkou gulášového koření, které je podobně červené barvy.
Chviličku restujeme a zalijeme vodou, pokud máme odložený hovězí vývar, je to ještě lepší. Znovu osolíme i opepříme a necháme vařit. Oškrábeme asi 4 brambory, záleží na velikosti, brambor i hrnce a nakrájíme je na kostky. Vhodíme do polévky, prolisujeme stroužek nebo dva česneku a dál vaříme do změknutí brambor.
Před dovařením leště rozmícháme v trošce vody lžíci mouky a necháme posledních pět až osm minut provařit, aby polévka zhoustla. Já jsem mouku rozmíchala ve smetaně, ale tím polévka zesvětlá, takže raději doporučuji vodu, ať rodina dostane, na co je zvyklá.
Majoránku nakonec a je hotovo – nechte si chutnat!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.