Francouzský pokrm Choucrout s chutí ryb

Chcete-li ochutnat jídla, která se nepodávají každý den, využijte každoročního Grand restaurant festivalu a ochutnejte další chod! Hlavní jídlo, který dostanete v Bistrot de papa v Horních Dubenkách, se jmenuje skoro celé francouzsky, ale když název přeložíme, hned se nám objasní, jak bude vlastně talíř na závěr vypadat.

Choucrout je zelí, k němu přijde několik druhů ryb a mořských plodů, omáčka beurre blanc a brambor jako příloha.

¼ hlávky zelí
100g slaniny
lžíce sádla
100ml vody
kousky ryb – candát, losos
mušle
krevety
čerstvý kopr
celý červený pepř

omáčka:

1 šalotka
100ml bílého vína
ocet dle potřeby
125g másla
sůl pepř

Začněme s kuchařem Rémim Decroix u zelí. „Nasekané zelí necháme deset minut vařit ve vodě a poté na slanině a sádle pomalu ještě dusíme půl hodiny.“

Mořské plody bývají hotové docela rychle. „Ryby máme: candát, mušle, mušle sv. Jakuba, losos a krevety. Ryby se rychle orestují na pánvi na trošce olivového oleje s máslem. Než na talíř naklademe zelí a kolem něj ryby a přílohu – vařené brambory, ještě si umícháme omáčku beurre blanc, kterou se chod na závěr přelije.“

Bílá máslová omáčka je oblíbená klasika a Rémi popisoval, jak na ni: „Beurre blanc, to je najemno nakrájená šalotka, která se přelije bílým vínem a s trochou octa se nechá redukovat. Potom se přidá trocha smetany a znovu se nechá redukovat. Na závěr se metličkou vmíchá změklé máslo.“ Ale pozor, Rémi varuje, omáčka nesmí být v tu chvíli moc horká, ani příliš vychladlá, má být tak akorát.

Na talíři se celý chod ozdobí snítkami kopru a kuličkami červeného pepře. Ohlasy na spojení zelí s mořskými rybami jsou nadšené. Tak dobrou chuť!

autor: dak