Fazolová polévka se zelím
Vařit bychom měli z toho, co roste u nás a co vydrží celou zimu. Obě podmínky splňují ingredience pro fazolovou polévku se zelím. Namočíme si fazole nejméně na tři hodiny nebo ještě lépe přes noc, aby změkly.
Budeme potřebovat asi 120 gramů, zkrátka větší hrst fazolí, které zalejeme necelým litrem vody, aby byly ponořené, a uvaříme doměkka.
Kysaného zelí potřebujeme asi 300 gramů. Až se zelí uvaří, vyndáme jej a ve stejném hrnci orestujeme na trošce oleje dvě malé cibulky. Přidáme lžičku červené papriky a celozrnnou mouku, z níž umícháme jíšku.
Zalejeme litrem vody nebo zeleninového vývaru a přidáme zelí a fazole. Dochutíme kořením do polévky a lahůdkovým droždím a na závěr provaříme.
Hustá polévka zasytí celou rodinu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.