Fazolová polévka se zelím
Vařit bychom měli z toho, co roste u nás a co vydrží celou zimu. Obě podmínky splňují ingredience pro fazolovou polévku se zelím. Namočíme si fazole nejméně na tři hodiny nebo ještě lépe přes noc, aby změkly.
Budeme potřebovat asi 120 gramů, zkrátka větší hrst fazolí, které zalejeme necelým litrem vody, aby byly ponořené, a uvaříme doměkka.
Kysaného zelí potřebujeme asi 300 gramů. Až se zelí uvaří, vyndáme jej a ve stejném hrnci orestujeme na trošce oleje dvě malé cibulky. Přidáme lžičku červené papriky a celozrnnou mouku, z níž umícháme jíšku.
Zalejeme litrem vody nebo zeleninového vývaru a přidáme zelí a fazole. Dochutíme kořením do polévky a lahůdkovým droždím a na závěr provaříme.
Hustá polévka zasytí celou rodinu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.