Experimentální tkalcovna v Náměšti nad Oslavou měla otestovat nový způsob stavby továren. Zátěž vydržela

3. říjen 2023

Krásu architektury a technologií nemusíme hledat jen v dávné historii. Potvrdila to i jedna z prohlídek v rámci letošních Dnů architektury. Zájemci se mohli podívat do útrob bývalé továrny na výrobu koberců v Náměšti nad Oslavou, která začala sloužit svému účelu koncem sedmdesátých let minulého století.

V Náměšti nad Oslavou, přímo pod kopcem, na kterém stojí starý zámek, je tovární areál. Tkaly se v něm krásné koberce, které byly ve své době určené hlavně pro vývoz. V sedmdesátých letech minulého století vyrostla vedle staré tkalcovny vyšší, patrová tovární budova. Šlo o experimentální projekt.

Stará tkalcovna pod náměšťským zámkem

"Tahle stavba byla postavená pro ověření nové koncepce výrobního prostoru pro průmyslové stavby, především pro lehký průmysl," říká Jan Zikmund z Výzkumného centra průmyslového dědictví při fakultě architektury na ČVUT Praha.

Experiment spočíval v použití speciálního stavebnicového systému při vytvoření stropní konstrukce s technickým mezipatrem. "Jsou to takoví masivní oceloví ježci. Konstrukce vyztužuje celou budovu, která má velmi tenké stěny a v halových prostorách nemá žádné sloupy," vysvětluje Jan Zikmund.

Taková výrobní hala bez sloupů pak byla velmi variabilní. Zajímavé je, že ačkoli v Náměšti nesla experimentální konstrukce strop o rozměrech 24 x 24 metrů, byla schopná nést i dvakrát větší plochu.

Ojedinělá je ale i stará tkalcovna ze čtyřicátých let minulého století, která stojí u řeky za novější továrnou. Na první pohled zaujme zubatou střechou, typickou pro továrny té doby. "Tak každý, když byl malý, kreslil továrnu," říká s úsměvem Jan Zikmund. "Většinou to byly tenké železobetonové skořepiny. Tady je ta konstrukce dřevěná. Je to něco neuvěřitelného," dodává.

Při pohledu zevnitř je vidět, že střecha není z trámů, ale z prken. "V té době nebylo dřevo, tak pan architekt Lederer navrhl tady tu konstrukci," říká současný spolumajitel továrny Jan Hejátko. Zajímavé je, že ani tato dřevěná střecha nepotřebovala žádné podpěrné sloupy.

 

Spustit audio

Související