Dvoutýdenní maraton umění ZUŠ open vyvrcholil společným vystoupením dětí ve žďárském kostele na Zelené hoře

5. červen 2023

Čtrnáctidenní maraton vystoupení hudebních, tanečních i pěveckých pod názvem ZUŠ open má za sebou grandiózní závěr. Poprvé za existenci této akce, která měla původně jen zviditelnit unikátní české umělecké vzdělávání, se spojilo více škol z jednoho kraje do společného koncertu.

V kostele na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou se vystřídali žáci z pěti základních uměleckých škol.

Závěr festivalu ZUŠ open však ve městě rozezněl více míst - Farská humna, kde se připojil k nedělnímu brunchi pořádanému Kulturou Žďár, i terasu před zámkem. Tady zahrál smyčcový orchestr z Bystřice.

„My jsme vždycky dělali vystoupení na ZUŠ open sami, maximálně jsme s někým spřízněnějším spojili své síly, ale takhle je to dnes poprvé. Je to snaha představit ZUŠky v rámci kraje Vysočina společně,“ zamýšlí se Milada Krásenská, ředitelka ZUŠ z Bystřice nad Pernštejnem.

S nápadem spojit žáky uměleckých oborů z více měst na Vysočině přišla ředitelka festivalu Irena Pohl Houkalová. Při zahájení závěrečného koncertu vyzdvihla roli uměleckého vzdělávání: „Má hluboký smysl pro všechny děti. Umění má mimořádný dar kultivovat duši a přinášet radost a naději a my bychom rádi přinášeli radost a naději i na ta místa, kde se jich nedostává.“ 

Sbor Žďáráček, který letos oslavil 50. narozeniny, koncert na Zelené hoře zahájil. Ředitelka žďárské ZUŠ Dana Foralová vzpomněla, jak velký byl zájem o společné vystoupení. „Když jsem v březnu vyzvala ZUŠky, aby se přihlásily, tak během týdne to bylo plné, musela jsem říct stop,“ usmívá se. Proto se další školy představily ve stejný den i na jiných místech.

Na koncertě zazněl kromě sborového i sólový zpěv, žesťové, flétnové, dechové či akordeonové soubory a sólisté, a návštěvníci viděli i taneční vystoupení. Výtěžek dobrovolného vstupného připadne charitativní organizaci Mary‘s Meals.

Spustit audio

Související