Cyklostezka Přibyslav Sázava láká nejen cyklisty, ale i bruslaře, nebo rodiče na bruslích s kočárky

1. červen 2023

Mezi Žďárem nad Sázavou a Přibyslaví vedla dlouhá léta dvojitá železniční trať. Ta nová byla elektrifikovaná, ale ta stará si nesla své prvenství ještě z konce 19. století. Po této staré trati ještě docela nedávno jezdily historické vlaky, než byla v novém tisíciletí přebudována na cyklostezku.

Cyklostezka byla otevřena v roce 2011

„Cyklostezka se otevírala v roce 2011, a to krátce poté, co byly vytrženy koleje bývalé železniční trati. Tento úsek měl svou historickou tradici, protože zahajoval provoz železnice mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou, kdy zde vyjely první vlaky v roce 1898,“ říká místostarosta Přibyslavi Michael Omes.

Základ terénu byl díky železnici velice příznivý pro budování cyklostezky. „Tomu se říká slangově kufr, takže cyklostezka měla „kufr“ z železnice,“ vzpomíná Michael Omes na začátku devítikilometrové trasy. Ta vede do Sázavy u Žďáru a po celou cestu má na ní cyklista přednost, tak s tím počítal projekt. Pro město Přibyslav to znamenalo upravit některé části bývalé trati, zejména ošetřit mosty, propustky, překlenout řeku lávkami a další terénní úpravy.

Odměnou je stezka, která je opravovaná, zametaná a má parametry i pro inline brusle. Proto se na ní každý den, kdy přeje počasí, prohánějí spousty sportovců, ale i rodičů na bruslích s kočárky, nebo mládeže na skateboardech. Na začátku a na konci jsou odpočívadla a dvě další místa s lavičkami jsou i uprostřed trasy. „Pro mě to byl důvod, abych si pořídil inline brusle, a při té první jízdě jsem nabyl takového sebevědomí, že při té druhé jízdě jsem měl pořádný karambol,“ směje se přibyslavský místostarosta.

Spustit audio

Související