Duhové muffiny

Mami, upeč něco, já ti pomůžu! Tohle slýchám dost často, a jestli se i vám do kuchyně hrnou malí pomocníci, určitě je zabavíte při výrobě duhových muffinů. Mističky s barevným těstem, z něhož se pak upečou barevné košíčky, je určitě nadchnou. Duhové muffiny bavily i seniory v náměšťském domově a dokonce za ně získali cenu v soutěži s tématem „duha“.

Začneme klasickým receptem na těsto, kam potřebujeme:

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky mléka
½ hrnku oleje
¾ hrnku cukru
2-3 vajíčka podle velikosti
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

Jak dodává terapeutka Kateřina Paličková, důležité jsou i barvy: „Potřebujeme potravinářské barvy podle nálady, jen žlutou nedáváme, protože těsto je žluté. Červenou, modrou, zelenou, také jsme smíchali červenou a modrou a měli jsme fialovou,“ směje se.
Postup je snadný. Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vanilkový cukr, přilijeme olej a vlažné mléko. Zvlášť si smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do tekutého těsta.

Dále nachystáme několik mističek a těsto v každé z nich obarvíme jinou barvou. Po lžičkách pak dáváme do košíčků – buď papírových nebo silikonových nebo přímo do otvorů ve formě na muffiny.

Duhové muffiny se pečou jen chvilku a dozdobit je můžeme další duhou – z lentilek, z papírových vlaječek nebo duhového zdobení na cukroví. Pozvěte děti nejen ke stolu, ale i předtím do kuchyně, uvidíte, že se vám to vyplatí.

autor: dak