Drštička neboli jabkovec

Bramboráky, tedy bramborové placky jsou známá podzimní klasika. Z velmi podobného těsta se dá udělat i takzvaná drštička nebo někde také říkají jabkovec. Recept poradil Petr Hladík, který ji připravuje na turistické chatě Studnice.

Na těsto potřebujeme na rozdíl od bramboráku polovinu brambor syrových a polovinu vařených. Ty se oboje nastrouhají a smíchají s vajíčkem, solí, kmínem, pepřem, novým kořením a majoránkou.

„Na vymaštěný plech se vylije polovina tohoto těsta, na to nasypeme nakrájené škvarky, které nemusíme krájet moc najemno, aby bylo do čeho kousnout. Na ně přijde druhá vrstva těsta a nakonec znovu škvarky. Za tři čtvrtě hodiny je hotovo, drštička je upečená,“ říká Petr Hladík.

Tahle bramborová dobrota se dá na talíř krásně krájet. Na podzim je výborné ji podávat s jablko-mrkvovým salátem ochuceným troškou čerstvého strouhaného křenu.

autor: dak