Drštička neboli jabkovec
Bramboráky, tedy bramborové placky jsou známá podzimní klasika. Z velmi podobného těsta se dá udělat i takzvaná drštička nebo někde také říkají jabkovec. Recept poradil Petr Hladík, který ji připravuje na turistické chatě Studnice.
Na těsto potřebujeme na rozdíl od bramboráku polovinu brambor syrových a polovinu vařených. Ty se oboje nastrouhají a smíchají s vajíčkem, solí, kmínem, pepřem, novým kořením a majoránkou.
„Na vymaštěný plech se vylije polovina tohoto těsta, na to nasypeme nakrájené škvarky, které nemusíme krájet moc najemno, aby bylo do čeho kousnout. Na ně přijde druhá vrstva těsta a nakonec znovu škvarky. Za tři čtvrtě hodiny je hotovo, drštička je upečená,“ říká Petr Hladík.
Tahle bramborová dobrota se dá na talíř krásně krájet. Na podzim je výborné ji podávat s jablko-mrkvovým salátem ochuceným troškou čerstvého strouhaného křenu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.