Drobenkový koláč

Na podzim je někdy potřeba osladit si život. To když se nevyvede počasí. Také je třeba zpracovat sezónní ovoce, jestli vám ještě zbyla trocha švestek. 

Moc dobrý recept pro nás má Lenka Bukáčková ze Žďáru nad Sázavou, a to na švestkový drobenkový koláč s tvarohem. Začneme tím, že si připravíme drobenku.

„10dkg másla smícháme s polovinou hrnku moučkového cukru a hrnkem polohrubé mouky. Přidáme půl prášku do pečiva a vypracujeme drobenku. Polovina drobenky se dá stranou, zbytek vysypeme na dortovou formu vyloženou pečícím papírem,“ vysvětluje Lenka.

„Pak je řada na náplni. Potřebujeme jeden a půl kostky měkkého tvarohu, půl hrnku moučkového cukru, jeden pudingový prášek, 1dcl mléka a 2dcl zakysané smetany. Vznikne řídká hmota, kterou nalijeme do formy na drobenku. Nahoru poklademe švestky – použít můžeme i švestky z kompotu nebo švestky mražené.“

Na švestky nasypeme zbytek drobenky a koláč může do trouby. Pečeme na 180 stupňů v troubě celou hodinu. Je totiž potřeba, aby se vlhkost z tvarohu všechna teplem odpařila, aby koláč nebyl příliš mokrý a chutnal vám.

autor: dak

Související

  • Piškotové bábovičky

    Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.

  • Mrkvové přehýbance

    Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.