Drobenkový koláč
Na podzim je někdy potřeba osladit si život. To když se nevyvede počasí. Také je třeba zpracovat sezónní ovoce, jestli vám ještě zbyla trocha švestek.
Moc dobrý recept pro nás má Lenka Bukáčková ze Žďáru nad Sázavou, a to na švestkový drobenkový koláč s tvarohem. Začneme tím, že si připravíme drobenku.
„10dkg másla smícháme s polovinou hrnku moučkového cukru a hrnkem polohrubé mouky. Přidáme půl prášku do pečiva a vypracujeme drobenku. Polovina drobenky se dá stranou, zbytek vysypeme na dortovou formu vyloženou pečícím papírem,“ vysvětluje Lenka.
„Pak je řada na náplni. Potřebujeme jeden a půl kostky měkkého tvarohu, půl hrnku moučkového cukru, jeden pudingový prášek, 1dcl mléka a 2dcl zakysané smetany. Vznikne řídká hmota, kterou nalijeme do formy na drobenku. Nahoru poklademe švestky – použít můžeme i švestky z kompotu nebo švestky mražené.“
Na švestky nasypeme zbytek drobenky a koláč může do trouby. Pečeme na 180 stupňů v troubě celou hodinu. Je totiž potřeba, aby se vlhkost z tvarohu všechna teplem odpařila, aby koláč nebyl příliš mokrý a chutnal vám.
Související
-
Piškotové bábovičky
Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.