Domácí máslo
Mluví se o tom čím dál víc – máslo je drahé a je ho málo! Dá se ale vyrobit i doma a není to nic těžkého, šlehačku si místo másla můžeme pořídit všichni. Obavy, že to trvá půl dne a musíme si k tomu pořídit staročeskou máselnici, vyvrací Marta Venclovská z Místní akční skupiny Českomoravské pomezí z Polné. Říká, že stlouct máslo dokáže každý.
Vlastně se ani nemusí namáhavě stloukat, stačí mít doma nádobu, ve které běžně šleháme šlehačku.
„Je důležité, aby to nebylo studený z lednice, ta smetana, má mít pokojovou teplotu. Ideální je dělat to v nádobě, která má víčko. Šleháte, šleháte, ušleháte to, přešleháte to, začnou se dělat hrudky a pořád šleháte dál. A až se to začne blemcat, pak vyndáte metly, zavřete víčkem a hrkáte celou nádobou. Ty hrudky mají tendenci lepit se k sobě, takže vytvoří takovou hroudu,“ vysvětluje Marta Vencovská a dodává, že celý proces trvá jen asi čtvrt hodiny.
Popis zní jednoduše, ale asi bude výroba másla v domácím šlehači chtít trochu praxe. Ptala jsem se i na to, jestli při tom bolí ruce, protože to tak trochu vypadá. Marta Vencovská tvrdí, že sice ano, ale ne celou dobu, je to jen v jedné náročnější fázi.
„Když je to ta krásná šlehačka, než se začnou dělat hrudky, ta fáze přešlehání nebývá jednoduchá. Na začátku, když je smetana tekutá, tak je to v pořádku a na konci, když už to čvachtá, tak to jde také snadno,“ uklidňuje všechny budoucí domácí výrobce másla.
Protože se poslední dobou o domácí výrobě másla hodně mluví, zaslechla jsem i dobrou zkušenost s použitím kuchyňského robota – tam ruce nebolí určitě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.