Dobroty z lučiny

Když si jdeme koupit lučinu, kupujeme si vlastně český smetanový termizovaný sýr. Těch je více druhů, takže se klidně může nacházet i v jiném obalu pod jiným názvem. V kuchyni se nám lučina hodí kdykoliv. Nejen v té studené, kdy ji zkrátka namažeme na křupavý čerstvý chléb a sníme, nebo ji využijeme do pomazánek, ale i v různých dalších variacích.

Vývojář z Pribiny Vladimír Čejna doslova srší nadšením z oblíbeného tvarohového dortu, kterému už i u nás říkáme cheesecake: „Když se dělá cheesecake, doporučuji do něj dát místo tvarohu lučinu na náplň. Ona má tu výhodu, že nepustí vodu, a koláč vydrží déle, takže to tak rychle nezestárne.“

Dalším tipem bylo zahustit lučinou kulajdu – ingredience zůstávají stejné, jen místo mléka a smetany použijeme tento sýr. Polévka má pak podle Vladimíra Čejny krémovou strukturu a bude vám chutnat. Do třetice přidává tip na zapečené žampiony – bude to chtít koupit houby s většími kloboučky, aby se daly dobře plnit.

„Náplň z lučiny má příjemnou, pevnou texturu, která se s tím žampionem pěkně spojí,“ říká. Pomazánku si připravíme snadno jen ze sýra a bylinek, kdo chce, tak i s trochou šunky. Zakápneme olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 220 stupňů zapékáme asi dvacet minut.

autor: dak