Cuketová buchta

Také máte obrovskou úrodu velkých cuket a už nevíte, do čeho je dávat? Část obrovských cuket může přijít na gril, něco do těstovin, a ten zbytek se nebojte použít do sladké buchty. V domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou se to velmi osvědčilo! Mají tam svou vlastní kuchařku, kde se nachází i cuketová buchta.

Terapeutka Kateřina Paličková nám prozradila, jak jednoduchá taková buchta je. Můžeme se pustit do práce.

2 vejce
300g cukr
vanilkový cukr
1 polévkovou lžíci oleje
350g nastrouhané cukety
300g polohrubé mouky
prášek do pečiva

„Smícháme cukr, vejce, vanilková cukr a olej. Potom postupně přidáváme nastrouhanou cuketu a nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech,“ popisuje terapeutka.

Určitě máte ze zahrádky kromě cuket ještě i nějaké ovoce, a nebo máte za plotem les, dojděte si na maliny, ostružiny, zkuste blumy nebo zbytky rybízu a šup s nimi na těsto a podle potřeby pak samozřejmě dosladit nebo přidat drobenku.

Drobenku známe – díl másla, díl cukru a díl mouky a na ten zmiňovaný rybíz přidáme ještě cukr navíc. Na téhle buchtě je nejlepší, že si pochutnáte a hlavně, že vám zase ubyde velký kus cukety. Věřím, že si díky babičkám z náměšťského domova pro seniory moc pochutnáte.

autor: dak