Constantin Kinský ve své knize říká, že všechno je dar

22. prosinec 2020

Umět si vážit toho, co máme, umět se rozhodnout, umět se zasmát sám sobě, ale hlavně umět se v dnešním shonu a běhu života zastavit.

Takové jsou hlavní myšlenky knihy, kterou pár dní před Vánoci vydává majitel zámku ve Žďáře nad Sázavou, obchodník a mecenáš Constantin Kinský. Podepsaná je pod ní také spoluautorka Natália Rollko, která všechno, o čem se s majitelem zámku ve Žďáře nad Sázavou bavila, uspořádala do knižní podoby. Společně ji pak nazvali Všechno je dar.

„Natálie k nám přijela, že by se ráda pustila do spolupráce se mnou, takže to byla spíš taková živá diskuse u stolu, u kafe. Ona se ptala na témata, která ji baví, a z toho vyšla tato knížečka,“ vzpomíná hrabě Kinský. „Z čeho mám největší radost, je to, že se v tom lidi najdou. Často se mi stává, že mi někdo řekne, jak knížku náhodou otevřel, a to bylo přesně ono! Je to pestré, člověk se tam najde,“ usmívá se autor. 

Vánoce u Kinských

V kapitole nazvané Včerejšek ani zítřek neexistuje, se například dočteme toto: Před Vánoci hrajeme v kostky. Na základě získaných bodů víme, kdo má komu vymyslet a darovat vánoční dárek. Každý člen naší rodiny kromě dětí je obdarován pouze jedním dárkem. Když si ho pak pod stromečkem rozbalujeme, tipujeme, od koho ho máme. Je to úsměvné a bohatě nám to stačí, protože méně je více a zároveň hrajeme společenskou hru, která nás baví.

Constatntin Kinský říká, že se musel naučit se zastavit. Pomohlo mu v tom právě přemýšlení při psaní knihy, ale takové situace se i při svém hektickém životním stylu snaží nacházet v každodenním životě. „Pro mě je to boj, je to úplně proti mému charakteru,“ směje se, ale takové chvíle přece nachází: „Například když si umývám ruce. Ten kontakt s vodou, studenou, teplou, to se zastavíte, uklidníte. Teď při covidu by to mělo trvat třicet vteřin, takže máte v tom dni moment, kdy jste tady a teď. A být tady a teď je kouzelné a umožní vám nabrat znova energii, najít se sám sebe, otevřít se ostatním a oslavit krásu toho daru života,“ uzavírá Constantin Kinský.

Spustit audio

Související