Buchtičky s krémem
Muži často říkají, že sladká jídla jsou pro ně spíše jako dezert, ale ta dnešní nabídka možná potěší i je. Ovšem to nejlepší přijde až nakonec, počkejte si! Začít musíme u kynutého těsta na buchtičky – zaděláme je obvyklým způsobem. Kdo by chtěl zdravější variantu, použije třtinový cukr a špaldovou mouku.
Mléko by mělo být vlažné a těsto pěkně vláčné. Necháme hodinu kynout a během té doby asi dvakrát promícháme. Šikovný trik, jak na pekáči vyrobit malé buchtičky, je vytvarovat asi dva centimetry silné válečky, nakrájet je na dílky a ty naklást do vymazaného pekáčku. Promastíme rozehřátým máslem, a po chvilce kynutí dáme upéct dozlatova.
Na krém použijeme jeden balíček pudinku na 8 deci mléka, aby byl řidší. Do oslazeného ohřátého mléka vlijeme rozmíchaný prášek a přivedeme k varu. Přidáme buď vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, nebo sáček vanilkového cukru. Krém provaříme nejméně dvě minuty a stáhneme z ohně. Přidáme lžičku másla a na závěr to nejlepší – kapku rumu!
Množství si určete sami podle toho, jestli budou mezi strávníky i děti. Chuť vanilkového krému je s rumem naprosto neodolatelná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.