Bramborový svítek
Dnes se znovu vypravíme do minulých časů, kdy se vařilo jednoduše, ale o to chutněji. Alespoň tak vyznívají vzpomínky pamětníků na kuchyni jejich maminek. Bramborový svítek svým dětem dělávala před mnoha lety třiadevadesátiletá Marie Masopustová z Batelova.
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme hodně česneku, hrubou krupici, vajíčko a majoránka a trochu mléka, aby tužší těsto drželo. Osolíme a to nejlepší nakonec: do těsta zamícháme hrst škvarků. Těsto rozmažeme na pekáč, nahoře trochu pomastíme a upečeme v troubě.
V pekáčku by mělo těsta být podle paní Masopustové tak akorát, přibližně dva centimetry na výšku. Bramborový svítek se trochu speče, škvarky vněmu křupou a má výbornou kůrčičku. Po upečení krájíme na kostky a můžeme jíst jen tak samotné nebo místo obvyklé přílohy tam, kde jindy míváme brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.