Bramborový svítek

Dnes se znovu vypravíme do minulých časů, kdy se vařilo jednoduše, ale o to chutněji. Alespoň tak vyznívají vzpomínky pamětníků na kuchyni jejich maminek. Bramborový svítek svým dětem dělávala před mnoha lety třiadevadesátiletá Marie Masopustová z Batelova.

Uvařené brambory nastrouháme, přidáme hodně česneku, hrubou krupici, vajíčko a majoránka a trochu mléka, aby tužší těsto drželo. Osolíme a to nejlepší nakonec: do těsta zamícháme hrst škvarků. Těsto rozmažeme na pekáč, nahoře trochu pomastíme a upečeme v troubě.

V pekáčku by mělo těsta být podle paní Masopustové tak akorát, přibližně dva centimetry na výšku. Bramborový svítek se trochu speče, škvarky vněmu křupou a má výbornou kůrčičku. Po upečení krájíme na kostky a můžeme jíst jen tak samotné nebo místo obvyklé přílohy tam, kde jindy míváme brambory.

autor: dak