Borůvkový pohár

Na dnešek pro vás máme něco zdravého, dobrého a navíc aktuálního, když je borůvková sezóna! Když pak vidíte v úzké skleničce nebo pohárku pruhy z borůvek, tvarohového krému a bylinek, hned byste si dali. Monika Růžičková ze serveru pažitka.cz chválí tuto dobrotu hned z několika důvodů – jednak je velmi dobrý pro děti, a přitom nemusíte nic péct, dále se dá do pohárů využít jakékoliv sezónní ovoce a do třetice - skvěle vypadá.

Jak pohár vyrobíme?

balíček sušenek nebo 150 g dětských piškotů
1 měkký tvaroh, případně ½ tvarohu a 1 bílý jogurt
hrst bylinek (máta, meduňka)
100g borůvek
cukr dle chuti

Sušenky, nejlépe méně sladké, rozmixujeme tyčovým mixérem. Tvaroh smícháme s jemně nasekanou bylinkou, případně chceme-li jemnější konzistenci, smícháme tvaroh s jogurtem a teprve potom přidáme bylinku. „Bylinky nasekáme hodně na jemno, aby neulpívaly na patře, někdo to nemusí mít rád,“ doporučuje Monika. Borůvky podle chuti přisladíme a můžeme je nechat i lehce přejít varem.

Máme tři vrstvy – nasekané sušenky nebo piškoty, tvaroh s jogurtem a bylinkami a borůvky. A můžeme vrstvit: sušenky na dno, tvaroh na ně, aby se pěkně vsákl a ovoce nahoru. Můžeme dvakrát či třikrát zopakovat a končí se ovocem. Borůvky dozdobíme bylinkou pro potěchu oka. Monika radí použít průhledné pohárky: „Když to dáte do šampusek nebo hezkých skleniček, tak neuvěřitelně zamachrujete před návštěvou,“ směje se.

Zdravým a moc dobrým pohárem pro děti určitě nepohrdne ani dospělá návštěva.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.