Asijský salát
Dnes mám pro vás salát, který zasytí, je pikantní a připomene nám, že už je jaro a my si můžeme dovolit mít na talíři jídla ve svěžích barvách mladé zeleniny.
Salát, jaký si dnes promícháme, se běžně dělá v Asii, ale mě tento recept inspiroval, protože mám v ledničce přihrádku se zeleninou úplně nacpanou a potřebuju už některé druhy spotřebovat.
4 velké mrkve, nastrouhané nahrubo
1 červená paprika, bez semínek, nakrájená na jemné proužky
1 malá červená cibule, nakrájená na jemné proužky
100 g klíčků mungo
2 lžíce nasekané bylinky (koriandr, petržel)
ořechy dle chuti, pražené či čerstvé
Zálivka:
1 červená chilli paprička, nakrájená najemno
3 lžíce rybí omáčky
3 lžíce limetové šťávy
2 lžíce krupicového cukru
Například obrovské mrkve vezmeme čtyři, k nim jednu červenou papriku, 1 menší cibuli, aby ladila, tak červenou, a k tomu moje oblíbené klíčky fazolek mungo. Můžeme přidat čerstvou zelenou bylinku, třeba koriandr, ale já dám přednost hladkolisté petrželce.
Pikantní chuť tomuto salátu dodá asijská zálivka – potřebujeme jednu chilli papričku. Já se tedy bez ní obejdu, ale vy to klidně zkuste. Dále rybí omáčku – je to něco jako sójová omáčka, také k dostání v supermarketech, dále trochu šťávy z limetky a lžíci nebo dvě krupicového cukru.
Jako každou zálivku i tuto je třeba pořádně prošlehat metličkou a teprve potom jí přelít salát. Aby hezky vypadal, ale také proto, aby nám dodal železo a další živiny, je ideální posypat ho ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.