Asijský salát

Dnes mám pro vás salát, který zasytí, je pikantní a připomene nám, že už je jaro a my si můžeme dovolit mít na talíři jídla ve svěžích barvách mladé zeleniny.

Salát, jaký si dnes promícháme, se běžně dělá v Asii, ale mě tento recept inspiroval, protože mám v ledničce přihrádku se zeleninou úplně nacpanou a potřebuju už některé druhy spotřebovat.

4 velké mrkve, nastrouhané nahrubo

1 červená paprika, bez semínek, nakrájená na jemné proužky

1 malá červená cibule, nakrájená na jemné proužky

100 g klíčků mungo

2 lžíce nasekané bylinky (koriandr, petržel)

ořechy dle chuti, pražené či čerstvé

Zálivka:

1 červená chilli paprička, nakrájená najemno

3 lžíce rybí omáčky

3 lžíce limetové šťávy

2 lžíce krupicového cukru

Například obrovské mrkve vezmeme čtyři, k nim jednu červenou papriku, 1 menší cibuli, aby ladila, tak červenou, a k tomu moje oblíbené klíčky fazolek mungo. Můžeme přidat čerstvou zelenou bylinku, třeba koriandr, ale já dám přednost hladkolisté petrželce.

Pikantní chuť tomuto salátu dodá asijská zálivka – potřebujeme jednu chilli papričku. Já se tedy bez ní obejdu, ale vy to klidně zkuste. Dále rybí omáčku – je to něco jako sójová omáčka, také k dostání v supermarketech, dále trochu šťávy z limetky a lžíci nebo dvě krupicového cukru.

Jako každou zálivku i tuto je třeba pořádně prošlehat metličkou a teprve potom jí přelít salát. Aby hezky vypadal, ale také proto, aby nám dodal železo a další živiny, je ideální posypat ho ořechy.

autor: dak