Znovu vidět barevný svět je jako zázrak

Šedý zákal neboli katarakta postihne ročně na osm desítek tisíc lidí – totiž zhruba tolik operací se v České republice na očních odděleních a klinikách provádí. Většina pacientů je v seniorském věku, ale v některých případech se s ním setká i mladší člověk.

„Může to být například vlivem vedlejších účinků některých léků, především kortikoidů,“ vysvětlila v poradně o šedém zákalu odvysílané na Regionu primářka očního oddělení Nemocnice Třebíč Jaroslava Helmanová.

Právě to byl zřejmě můj případ, protože kortikoidy beru na astma. Obvykle se místo zakalené čočky voperuje nová, která je monofokální – senior tak nemusí nosit brýle na dálku a zůstane mu jen několik dioptrií v brýlích na čtení. To se ale mladším pacientům nedoporučuje, a tak jsem vyrazila na jednu z brněnských klinik, kde se zabývají i operacemi mladších pacientů.

Rozkapané oči před operací

Při vyšetření vám přístroj „rozkrájí“ oko

První návštěva na klinice zahrnuje spoustu vyšetření. To, co známe od očního lékaře, tedy měření počtu dioptrií, nitroočního tlaku a přezkoušení ostrosti vidění, je doplněno dalšími. Přístrojů byla spousta, díváte se na různé tvary, barvy, čáry, hvězdy a podobně. „Toto vyšetření se nazývá OCT, tedy optická koherentní tomografie a vyšetřuje se jím především sítnice pacienta v jednotlivých řezech. Umožňuje pohled do místa nejostřejšího vidění, do vrstev fotoreceptorů, vrstev nervových vláken, vidíme, zda tam není nějaká degenerace nebo dírka,“ vysvětluje oční lékařka Kristina Vodičková z kliniky Lexum.

Nejen, že každý člověk má jiné oči, ale i každé oko má každý člověk jiné. Proto se musí oči pečlivě vyměřit a čočky se vyrobí na míru. Jsou opatřeny malinkými značkami, které ukazují levé a pravé oko, ale také jakým koncem patří čočka nahoru a jakým dolů.

Operace je za chviličku – ani o ní nevíte

Dnes se šedý zákal operuje ambulantně – ráno přijdete a za pár hodin jdete domů. Oko se musí připravit, takzvaně rozkapat a znecitlivět. „Používáme látky, které otvor do oka, tedy zornici, rozšíří, aby bylo všechno dobře vidět. Chirurg si potom do oka řízne, udělá velmi malý otvůrek a tím vpraví nástroj do pouzdra, v němž je zkalená čočka,“ popisuje postup Kristina Vodičková. Ultrazvukem čočku rozdrtí, vysaje ji a do prázdného pouzdra se vpraví čočka akrylátová.

Redaktorka Dáša Kubíková po operaci šedého zákalu

Představa, že mi někdo dělá něco takového v oku, se mi pranic nelíbila, ale všechny obavy jsou zbytečné. Znecitlivění je dokonalé a navíc pacienti dostávají i tabletku na uklidnění. Dokonce jsem si mohla s operujícím lékařem povídat o tom, co právě dělá!

Za deset až patnáct minut je hotovo, odoperované oko se ošetří mastičkou a zalepí. Pak už se můžete pomalu oblékat a s doprovodem odejít domů. Několik týdnů po operaci se do operovaného oka kapou protizánětlivé a antibiotické kapky, na to je potřeba myslet několikrát za den, ale to je opravdu maličkost.

Když jsem se po operaci mohla znovu podívat na ostrý a barevný svět, bylo to jako zázrak.

Redaktorka Dáša Kubíková po operaci šedého zákalu
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.