Zlé síly čarodějnic na dobytek nemohly. Až po Filipojakubské noci

1. květen 2014

Právě 1. máj býval kdysi prvním dnem, kdy pasáčci vyháněli dobytek na pastvu. Bylo po noci, která patřila čarodějnicím, které by mu mohly uškodit. To byl jeden z májových zvyků, který lidé dodržovali v době, kdy si obec vydržovala pasáčka.

„Obecní pastýř pásl dobytek pro celou obec. Ráno zatroubil na troubu, jednotlivé hospodyně vyhnaly dobytek a on se o něj musel postarat. V ten první den si před pastvou připravil devatero trav, kterými dobytek nakouřil, aby byla zvířata klidná. A přes cestu, kterou stádo hnal, natáhl nový lněný provaz. Přes ten dobytčata přehnal, aby jim nikdo nemohl uškodit,“ povídá o jednom z mnoha májových zvyků historička muzea ve Velkém Meziříčí Marie Ripperová.

Protože je máj lásky čas, v povídání se dostává k zamilovaným dvojicím. „Svatby se domlouvaly v době před Velikonocemi. Ať už proto, že se ti dva měli rádi nebo proto, že se k sobě hodil majetek dvojice. Chlapci pak své vyvolené stavěli májku. Byla to většinou břízka ozdobená pentlemi. Pak se také dělaly cestičky mezi domy vysypané pískem. To aby bylo jasné, kdo k sobě patří,“ vypráví Marie Ripperová.

Svatby se v květnu ale většinou nepořádaly. Když se snoubenci v květnu vzali, děti se pak často rodily v předjaří. Bylo méně potravin, byly infekce. Neuměli to léčit, proto se dost často stávalo, že žena brzy po porodu zemřela. Proto svatby v květnu nebývaly.

Spustit audio