Živý betlém ve Starých Bříštích. Po deseti letech nezkouší, jen rozdělí role

19. prosinec 2017

Staré Bříště jsou malá vesnička kousek od Humpolce. Žije tam jen 65 lidí, všichni drží pohromadě a umí se bavit. O Vánocích, vždy na svatého Štěpána, pořádají živý betlém, na který se z širokého okolí sjíždí dobrá stovka lidí.

Živý betlém hráli Bříšťští poprvé v roce 2008. Tehdy se do obce z Kolína přistěhovala rodina pana Rudolfa Jagly a nápad byl na světě. Očividně se nápad ujal a do příprav se brzy zapojili i starousedlíci. Dnes mají spoustu krásných kostýmů, do kterých pokaždé oblečou asi patnáct lidí.

Živý betlém hrají v Bříštích bez zkoušení. Sejdou se jen jednou na rozdělení rolí

Betlémský příběh je samozřejmě daný, ale v Bříštích si ho každý rok trošku mění. Částečně se mění také obsazení postav, ale i zvířat. Záleží na tom, jestli má někdo v obci použitelné ovce nebo kozy. Osla a vola prý nemají. Díky desetileté praxi už není potřeba velká příprava. Herci se sejdou jednou na začátku prosince, Rudolf Jagla přednese scénář a rozdělí se role. Žádná zkouška už do Štěpána nebude.

Živý betlém, Staré Bříště
Živý betlém, Staré Bříště
Živý betlém, Staré Bříště

Andělská křídla budou z peří, Baltazarovi pomohou dětská líčidla

Josefa hraje každý rok Josef Palán. „Připravuji se psychicky, zklidním se. Manželka mi ušila krásné oblečení,“ usmívá se Josef. Roli černého krále Baltazara dostal Honza Šerf, který musí absolvovat začernění dětskými líčidly. Anděla bude hrát Gabriela Kotrčová. „Nejprve byla křídla z papíru, a potom jsme si pořídili křídla andělská z peří,“ popisuje s tím, že nová křídla jsou krásně lehoučká. Pan Jiří Koubek hraje jednoho z králů a musel řešit velký obvod své hlavy. „Musel jsem si koupit dvě koruny a udělat z ní jednu,“ směje se. Jediná postava, kterou nebude hrát živý herec, bude Ježíšek. „Nejsme tak velké město, abychom měli každý rok zajištěného novorozence,“ vysvětluje Rudolf Jagla.

Koledy letos zahraje saxofonový kvintet

Na organizační schůzce herci rozhodli, že letos budou mít živou muziku. Koledy budou lehce swingové. Pozvánku na živý betlém ve Starých Bříštích dostal i opat želivského kláštera. Jednou už na betlém nečekaně přijel, a všichni na tu událost vzpomínají.

Spustit audio