Zažijte Vánoce v lidovém duchu. V chalupě pod lípou v Krásném na Žďársku

17. prosinec 2019

Chalupa pod lípou v obci Krásné je jen pár metrů od hranic kraje Vysočina s krajem Pardubickým.

Stavení jsou tu většinou v horském stylu s malými okny a dřevěným hrázděním. Těsně vedle obrovské památné lípy stojí přesně taková chaloupka, kde žijí Štukhejlovi s malým synem Matějem. Už druhé Vánoce chtějí otevřít dveře své chalupy všem, kdo chtějí zažít svátky v lidovém duchu a podívat se, jak se žilo dříve.

Látkové dekorace

Anna Štukhejlová vystudovala textilní školu a v dílně má rozpracované látkové dekorace pro letošní výstavu. Šije látkové stromečky, postavičky, s vánoční tématikou nebo bytové dekorace - závěsy, sedáky, povlečení a podobně. Kromě toho také vaří a peče. Všichni příchozí by se tu měli během výstavy cítit dobře.

Až do začátku ledna

Chalupa bude pro lidi otevřená až do pátého ledna, zatím se všechno připravuje. Plná výrobků i od jiných umělců bude stodola i prosklený zahradní domek. „Jsou to vesměs rukodělné výrobky, tradiční slaměné nebo háčkované dekorace, ozdoby, dřevěné hračky nebo keramika,“ říká Anna Štukhejlová.

Další výstavy

Vánoční výstava není jediná příležitost, kdy se v Chalupě pod lípou něco děje. „Míváme i jarní výstavu, která ale v příštím roce nebude, protože čekáme druhého syna,“ usmívá se nastávající maminka. „Pak máme certifikát ukázkové přírodní zahrady, takže zveme i na víkend otevřených zahrad. V létě míváme divadýlka pro děti a kolem dvacátého srpna pořádá manžel festival, letos bude tématem venkovská architektura. A na podzim jsme se přidali ke Dni otevřených ateliérů,“ uzavírá Anna Štukhejlová.