Zaliťačka z Bystřicka
Recepty od našich babiček zaujímají v našem jídelníčku vysoké posty a to především pro svou výbornou a generacemi osvědčenou chuť. Takovým receptem je i polévka z Bystřicka – zaliťačka. Pochutnají si i vegetariáni, říká kuchařka ze Žďáru nad Sázavou Lenka Bukáčková.
„Dá se vařit voda, do ní nakrájená cibule, propláchnuté ječný kroupy a brambory. Povaří se to do skoro měkka. Přidáme nakrájené kysané zelí, kmín, sůl a vaříme zelí do měkka,“ vysvětluje kuchařka. Přidáme ještě sušené houby.
„Potom polévku zahustíme mlékem, do kterého rozkvedláme vajíčko a hladkou mouku.“
Snížíme intenzitu vaření, aby nám to nevřelo a především proto, aby se nám polévka nesrazila. „Chvíli se nechá táhnout, vypneme, dále sladkou smetanu a podmáslí, nakrájenou pažitku a můžeme podávat,“ dodává Lenka Bukáčková.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.