Zaliťačka z Bystřicka

Recepty od našich babiček zaujímají v našem jídelníčku vysoké posty a to především pro svou výbornou a generacemi osvědčenou chuť. Takovým receptem je i polévka z Bystřicka – zaliťačka. Pochutnají si i vegetariáni, říká kuchařka ze Žďáru nad Sázavou Lenka Bukáčková.

„Dá se vařit voda, do ní nakrájená cibule, propláchnuté ječný kroupy a brambory. Povaří se to do skoro měkka. Přidáme nakrájené kysané zelí, kmín, sůl a vaříme zelí do měkka,“ vysvětluje kuchařka. Přidáme ještě sušené houby.

„Potom polévku zahustíme mlékem, do kterého rozkvedláme vajíčko a hladkou mouku.“

Snížíme intenzitu vaření, aby nám to nevřelo a především proto, aby se nám polévka nesrazila. „Chvíli se nechá táhnout, vypneme, dále sladkou smetanu a podmáslí, nakrájenou pažitku a můžeme podávat,“ dodává Lenka Bukáčková.

autor: dak