Základem domácí výroby mýdla bývalo žluklé sádlo a popel. Hospodyňky ho doma měly celý sud

11. září 2023

Největší audioportál na českém internetu

Domácí výroba mýdla podle receptu babi Tržilové | Foto: Irena Šarounová, Český rozhlas

Základem domácí výroby mýdla bývalo žluklé sádlo a popel. Hospodyňky ho doma měly celý sud

Víte, čím naše pra pra babičky praly prádlo? Bylo to mýdlo, které si vyráběly samy ze sádla a louhu. Obě suroviny jsou i dnes dostupné, a dokonce i dnes některé hospodyňky tento jednoduchý prací prostředek používají. My jsme se to učili u keramičky Veroniky Chlubnové z Újezda.

Veronika Chlubnová získala recept na jednoduchou výrobu pracího mýdla od svých známých, manželů Tržilových. Ti se zabývají starými řemesly, a mýdlo se tak vyrábělo v jejich rodině. Je to velice jednoduché.

Přesný přepis receptu babi Tržilové zní takto: "V kameňáku rozpusť kilo starýho sádla, zvlášť si rozmíchej v 6 dcl vody 30 dkg sody na výrobu louhu. Vždy sypej sodu do vody, a nikdy naopak, nebo tě to popálí. Oboje nech vychladnout asi na 35 stupňů C. Postupně přilévej do sádla a míchej asi hodinu. Nalej do pekáče a dej na měsíc do komory uzrát. Pak rozkrájej na kostky. Vař vždy do zásoby." Onou sodou je myšlený hydroxid sodný.

Naši předkové samozřejmě neměli k dispozici hotový hydroxid sodný. Vyráběli si louh sami z popela - tehdy to ale byl hydroxid draselný. Mýdlo také tehdy nebylo tvrdé, jako je dnes. Koncentrace louhu byla pokaždé jiná, a tak vznikalo mýdlo mazlavé. "Já bych to přirovnala k gelu na praní. Dali si to do sudu, a když potřebovali, nabrali si," říká Veronika Chlubnová.

Mýdlo uvařené podle receptu babi Tržilové je tuhé. Jsou to nalámané bílé kousky, které Veronika Chlubnová používá jako prací prášek. Prostě ho do pračky nastrouhá. "Pere to bezvadně, oni tím prádlo bílili," dodává.

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.