Za Marie Terezie sladili lidé kaši pracharandou. Byla levnější než cukr

5. prosinec 2016

Snad na žádném vánočním stole nechybí sušené ovoce. Zastánci starobylých zvyků jím dokonce zdobí stromeček a najdeme ho i ve vánočním cukroví. Doslova ve velkém suší ovoce Jana Kubová z Ostašova na Třebíčsku. Do její sušárny se najednou vejde čtyři sta kilogramů ovoce na sto dvaceti sítech. O křížalách tak ví všechno.

„Křížala vznikla tím, že se řeklo, že se krájí do kříže, tak proto je to křížala,“ vysvětluje Jana Kubová. Kříž v ovoci měl zřejmě náboženský podtext. Křížaly se neříká jen sušeným jablíčkům, i když ty jsou určitě nejznámější. Je to veškeré ovoce, které se suší nakrájené na plátky. To znamená třeba i hrušky. Jana Kubová krájí ovoce na velmi tenké plátky, které jsou po usušení křupavé jako chipsy. Taková jablíčka jsou pak zdravou náhradou smaženého bramborového mlsání.

Sušené ovoce od babičky nahradilo nezdravé cukrovinky

Náhradou mlsání vlastně celé podnikání Jany Kubové začalo. „Syn hodně rád mlsal, maminka v té době sušila ovoce a my jsme zjistili, že je to dobrá náhražka bonbonů,“ vysvětluje. Na sušené ovoce si zvykla nejen rodina, ale i přátelé a to už byl jen krůček k tomu, aby se zábava a domácí sušení stalo obživou. Dnes u Kubů suší nejen jablíčka a hrušky, ale i ryngle, švestky, meruňky a višně.

Z tvrdých sušených pozdních hrušek meleme pracharandu. Je výborná na kaše

Jana Kubová se také naučila vybírat si vhodné ovoce. Jak už věděly naše babičky, nejlepší je to, které uzraje v českém sadu a je skladované tradičně a ne v dozrávacích skladech velkoobchodů. U hrušek je rozdíl mezi letními a pozdními. „Letní hrušky, ty uděláte téměř na karamel a tmavnou, protože obsahují hodně cukru, kdežto zimní hrušky už cukru moc nemají a dužina je víc tvrdá, takže po usušení hodně ztvrdnou, to už na kousání není příjemné,“ vysvětluje Jana Kubová. I zimní hrušky ale mají využití. Mele se z nich pracharanda. „Ta hrušková pracharanda se datuje z doby Marie Terezie, kdy opravdu se hodně jedly kaše, celoročně. A cukr byl drahý, takže oni si to sladili sušeným ovocem a tam vznikla ta rozemletá hruška na tu pracharandu,“ dodává.

Sušené švestky v čokoládě, to je oblíbená vánoční pochoutka

Jana Kubová nám prozradila i speciální domácí vánoční recept. Dobrotě říká opilé švestky a příprava je velmi jednoduchá. „Rozmíchám rum s medem, naložím do toho na dva dny ty sušené švestky, pak se scedí, udělá se dobrá čokoláda, do toho se namáčí a nechá se ztuhnout. Někdo si to ještě dozdobí mandličkou,“ popisuje. A já přidám ještě tip pro ty, kteří nejsou na čokoládu. Výborná je pečená sušená švestka obalená ve slanině.

Spustit audio