Za jarním výlovem přibyslavského rybníka Kasalák je loňské počasí

Na výlov rybníka se chodí časně ráno. Na podzim bývá tma, zima a mlha, teď na jaře už je ovšem dost světla a příroda se zelená. Na okraji Přibyslavi u rybníka Kasaláku se scházejí členové rodiny Kasalovy, aby zjistili, kolik a jakých ryb se jim z loňské násady urodilo. Voda je téměř vypuštěná a na hrázi stojí několik velkých kádí, do kterých se budou ryby přendávat.

Kasalovi získali rybníky u Přibyslavi znovu v 90. letech znovu. Josef Kasal pamatuje doby, kdy rybník patřil ještě jeho otci, než si jej převzal stát. V současnosti ho rozšířil a jeho syn Josef, nejmladší z pěti dětí, práci převzal. Kromě kaprů se přidaly se i další druhy ryb, takže ve vaničkách se na břeh dostávají i nasazené štiky, sumci nebo amuři.

K výlovu stačí rodina, když je dost velká, a na pomoc přichází i několik přátel. Do bahna na dně vypuštěného rybníka se pouští několik rybářů ve vysokých gumákách a kesery loví mrskající se ryby. Další dva pomocníci od nich přebírají plné vaničky a posílají je na břeh. Tam už je Josef Kasal třídí podle velikosti.

Výlov rybníka, Kasalák, Přibyslav

Největší rozruch působí sumci, především mezi dětmi. „Můžu si na něj sáhnout? Honem do vody, ať se neudusí,“ ozývá se z hloučku nadšeně.

Kaprů je víc, než jsme čekali

Nejvíce je malých kapříků, kteří se dají použít jako násada. Rozeberou si je rybáři a známí, kteří mají také rybníky. Na největší kapry už se těší rodina i pomocníci. „My máme nejradši smaženého kapra s bramborovým salátem,“ přiznává Josef Kasal mladší a přemýšlí u toho, kolik a kterých ryb se do rybníka vrátí. Počítali s tím, že většinu menších rybek zkonzumují štiky, ale těm se do jídla zřejmě moc nechtělo, takže je výlovek mnohem větší.

Právě návrat ryb do vody by na podzim byl komplikovaný. Zatímco teď na jaře voda přiteče z horních rybníků zpět během několika hodin, loni by nenateklo nic. „Byl tak suchý rok, že bychom se žádné vody nedočkali,“ vysvětluje Josef Kasal mladší. „A protože jsme neměli všechny ryby stejně staré, abychom je mohli vylovit do poslední, všechny je použít a nechat rybník vypuštěný, museli jsme s výlovem počkat až na jaro.“

Někteří z kaprů v Kasaláku teď mají do Vánoc dost času na to, aby dorostli na štědrovečerní stůl.

Výlov rybníka, Kasalák, Přibyslav
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.