Z rozhledny na Křemešníku jsou vidět i věže temelínské elektrárny

20. květen 2014

Stačí vyšlapat dvě stě pět schodů, dostat se do výšky více než osm set metrů nad mořem a můžete se rozhlížet doslova od Krkonoš k Šumavě. Nevšední zážitek nabízí rozhledna na Křemešníku u Pelhřimova.

Rozhledna stojí na Křemešníku od roku 1993. Hlavním iniciátorem její výstavby byl předseda Klubu českých turistů v Pelhřimově Pavel Pípal. Není náhodou, že se rozhledně říká Pípalka. „Moji kamarádi, asi proto, že moje žena měla se mnou trpělivost ty dva roky sdílet peripetie té výstavby, tak asi na její počest sem umístili ceduli Pípalka,“ vysvětluje Pavel Pípal.

Za jasné oblohy jsou z vrcholu věže vidět třeba i sto kilometrů vzdálené vrcholy Krkonoš na severu, věže temelínské elektrárny nebo hora Kleť na západě, Jihlava na jihu a Žďárské vrchy na východě. „Když koukáme z Křemešníku na sever, tak vidíme to údolí Želivky až k Sázavě, za tím je vidět vrch Melechov, před ním Hněvkovice, Humpolec, Vystrkov. Za tím ten kouř, to je Světlá nad Sázavou,“ ukazuje Pípal.

Stavba a její těsné okolí patří armádě. Turisty ale nijak neomezuje. Hned vedle rozhledny stojí poutní kostel Nejsvětější trojice a také větrný zámek, kde žil sochař a medailér Josef Šejnost. Pod hotelem s lanovým centrem je sjezdovka a jen asi čtyřkilometrovou procházkou dojdete ke Stříbrné studánce s výbornou vodou. „Je tady vše, co si jen člověk může přát,“ dodává s úsměvem Pavel Pípal.

Spustit audio