Z plesových šatů jdou vyčistit téměř všechny skvrny

V čistírnách se v plesové sezóně docela mají co ohánět. Po každém víkendu se objevují šaty, obleky i kabáty, které si doma v pračce nevypereme. Stačí ale patřičná chemikálie, velký stroj, který látku vyčistí i usuší a můžeme jít tančit znovu. Čistící stroj je obrovský, a chytře rozdělený na tři čistící komory na různé materiály.

„Záleží, jaký je to materiál, jaké jsou na tom ozdoby. Jsou různé flitry, nebo korálky, lepené, přišité a podle toho se dávají buď prát nebo čistit,“ vysvětluje v provozu čistírny Dana Sadovská.

S vínem je problém

Ušpiněné šaty, například od bláta, se nejprve vykartáčují a na skvrnu potom přijde patřičná chemikálie, dodává jednatel žďárské Prádelny a čistírny Petr Hrad: „Většina skvrn odstranit jde, protože se používá takzvaná předetáž. Máme prostředky na víno, na inkoust, na krev, ty se nechají působit, a teprve potom jdou šaty do média perchloretylenu.“

Čistírna, prádelna, Žďár nad Sázavou

V čistícím stroji pak perchloretylen odstraní všechno, i černý maz z montérek špinavých z továrny. Je to sice tekutina, ale na rozdíl od vody nerozpouští například lepidlo v klopách a kapsách pánských obleků. Chemické čištění vyžadují i hedvábné šaty módní návrhářky Beaty Rajské, které právě visí připravené na ramínku.

Dana Sadovská ale varuje před skvrnami od červeného vína: „S vínem je problém, protože tam se často musí šaty vyprat ve vodě, a to už děláme se souhlasem zákazníka.“ V čistírně se celoročně objevují kabáty, choulostivější bundy, kostýmky, povlaky od matrací a další věci z materiálů, které se nesmějí prát. V sezóně plesů pak přibývá šatů a společenských oděvů.

Prádelna vypere každé tři minuty třicet pět kilo prádla

Prací linka je mnohem větší než čistící stroj. Je plně automatická a rozdělená na deset komor. „Ty první tři komory jsou předpírací, pak jsou čtyři komory prací a nakonec tři komory máchací. Obsluha támhle do počítače zadá prací program podle druhu prádla a podle stupně znečištění,“ ukazuje Petr Hrad. Linka dělá obvykle největší dojem na děti z mateřských školek, které sem občas přijdou na exkurzi. V prádelně se pere celoročně, ale letní sezóna s povlečením z kempů, ubytoven a hotelů bývá nejvytíženější.

Čistírna, prádelna, Žďár nad Sázavou
autor: dak
Spustit audio