Z lásky k elektronice se stal koníček na celý život. Kutil zvládl vyrobit rádio i svářečku

11. červenec 2022

Dovedete si představit, že byste si sami vyrobili počítač nebo digitální rádio? Zřejmě ne. Byly ale doby, kdy si kutilové elektroniku mohli vyrábět doslova na koleně.

Nadšení kutilové také často ani neměli jinou možnost, jak takový přístroj získat. My jsme ve Velkém Meziříčí navštívili Karla Hudečka, který první rádio vyrobil už v 50. letech minulého století.

Bastlíř

„Říká se nám bastlíři,“ upřesňuje Karel Hudeček pojem kutil. Sám se od mládí věnuje elektronice. „Už na škole jsem měl rád fyziku a chemii,“ dodává. Když potom dostal do ruky odborný časopis Praktická elektronika, našel koníček na celý život.

Byl vyučený zedník, a elektronice tak věnoval svůj volný čas. „Začal jsem od krystalky,“ prozrazuje. To bylo v 50. letech minulého století. Ostatně, stavebnicí krystalky, primitivního rozhlasového přijímače, začínají radioamatéři dodnes.

Nejen krystalka

Karel Hudeček u krystalky nezůstal. Dodnes má doma hromadu časopisů, podle kterých sestavoval nejen rádia, zesilovače, reproduktory, ale i různé měřící přístroje. V letech minulých totiž bylo často nemožné kvalitní elektroniku sehnat. „To je zkoušečka polarity diod a prosvěcování vedení vodičů. Výborná věc,“ ukazuje radioamatér.

Přístroje používala i jeho manželka, která pro místní firmu doma cínovala konce kabelů. Právě pro ni Karel Hudeček upravil obyčejnou klempířskou pájku na šikovnou pomůcku k cínování.

Muzeum kutilství

Některé ze svých výrobků daroval Karel Hudeček Muzeu kutilství v Polné na Jihlavsku. Je mezi nimi například VKV zesilovač s reproduktory. Právě na nich je vidět, že kutilové jako materiál využívali vše, co je po ruce.

Reproduktory mají skříňky z profilovaných dřevěných desek, a jako průzvučnou tkaninu využil zbytek květované látky. Bzučák do auta zabudoval do plastové krabičky od pleťového krému, a voltampérmetr pro změnu do svačinové krabičky.

Spustit audio

Související