Betlém ze starého gramofonu? Žádný problém. Čeští kutilové dovedli neuvěřitelné věci

6. leden 2016

Milan Říha sbírá kutilské vynálezy a zlepšováky, už jich má na 400. Založil si vlastní muzeum kutilství. A v něm má například pohyblivý betlém. „ Základem je starý gramofon. Na tom talíři jsou jako na orloji připevněny figurky. Pustíte gramofon, figurky běží dokola, ještě jsou tam zvonečky a světýlka, při provozu to cinká, zvoní a bliká. Ježíšek má nad hlavou svatozář ze šroubků na poznávací značky k autům. Krásně se v ní světýlka odráží,“ popisuje Milan Říha.

Tento vynález dostal od konstruktérova syna. Pohyblivý betlém vznikl v padesátých letech a nápaditý tatínek ho časem ještě vylepšil. „Nahoře je hřídelka. Tatínek vyrobil umělý stromeček, bohužel nevím z čeho, a ten se točil nad celou bedničkou s betlémem stejně jako ten talíř,“ upřesňuje sběratel.

Chorvatský kutil s upravenou bombou

Nejen Češi jsou ale velmistry ve vynalézání všeho druhu. Zajímavou věc objevil Milan Říha i při svých cestách k Jadranu. „Mám ve sbírce kompresor vyrobený z bomby na propan-butan. Majitel apartmánu, kam léta s manželkou jezdíme, nám pumpoval kola, čluny a tak podobně právě tímhle podomácku vyrobeným kompresorem.“ Sběratel z Vysočiny Chorvata přemlouval, aby mu exponát dal, ale ten nechtěl ani slyšet. Až jednou po příjemném povídání na terase padl návrh, že mu ve Splitu v supermarketu koupí nový kompresor „On ožil, výměna proběhla a už mám chorvatský kompresor ve sbírce,“ usmívá se spokojeně Říha.

Doma vyrobená cívka ke kotoučovému magnetofonu, krabička na hřebíky z laku na vlasy

Brýle na migrénu nefungují, zkuste umyvadlo

Milan Říha má ve sbírce i brýle na migrénu, to jsou vlastně upravené potápěčské brýle se světýlky. Prý nefungují, ale radí vyzkoušet při bolesti hlavy umyvadlo. „ Já jsem přišel na to, že když si dáte hlavu na umyvadlo, tak to krásně chladí, uleví to od bolesti a potom nejste celí mokří jako při obkladech hlavy mokrým hadrem.“

Kutilství stagnuje – dnes už se dá všechno sehnat

Dnes už kutilové nemají takovou potřebu vyrábět si nesehnatelné, protože obchody jsou plné výrobků. Ale třeba nerezavějící šroubek býval v časech socialismu snem, takže si každý pomohl, jak uměl, vzpomíná Milan Říha: „Dělali jsme to nad plynovým sporákem. Vzali jsme šroubeček do pinzety, nad plamenem ho rozžhavili do červena a potom ho hodili do mističky s vyjetým olejem. On krásně zčernal a dodnes mám takové šroubky na zahradě a nezrezly,“ směje se.

Ručně vyrobená svítilna

Čtěte také

autor: Petra Emmerová
Spustit audio