Z koncertů jsme odcházeli různě. Jen ne hlavním vchodem

Písničkářka Blanka Janová z Pohledu na Havlíčkobrodsku není na Portě žádný nováček. Festivalová jeviště zná už z osmdesátých let minulého století. V jejím repertoáru byly na tu dobu příliš pravdivé texty a tak zažila i strach. Po letech se teď na Portu vrací.

Blanka Janová zpívala už jako malá. Účastnila se školních soutěží. „Dokonce jsem pro školu vyhrávala samovary a takový ty báťušky. Nikdy jsem ale nedostala cenu domů,“ vzpomíná písničkářka na své úplné pěvecké začátky. „První písničku jsem složila, to mi bylo dvanáct, když jsem se učila hrát na kytaru. Něco o přírodě to bylo.“ Veřejně začala se svými písničkami vystupovat v osmdesátých letech minulého století: „Hrála jsem s jedním kamarádem, který mě navrtal do vystoupení někde u Nymburka.“

Blanka Janová psala písničky o životě, mezilidských vztazích i o přírodě. „Co jsem viděla, slyšela, co jsem prožívala sama nebo s druhými. Třeba o mamině, která zůstala sama s dítětem,“ vysvětluje prameny své tvorby. Psala pravdu a ani si neuvědomovala, že by z toho mohla mít problémy.

„Dozvídala jsem se to z různých stran. I moje kapela mi řekla, že se to k nim také doneslo, že se také na ni ptali. Tam jsem si začala uvědomovat, že se kolem mě něco děje,“ popisuje Blanka Janová dobu, kdy se o ni začala zajímat státní bezpečnost.

Úryvek z protestsongu „Prázdný slova"

Nažehlený kvádra, na zadcích mozoly
packy jak pádla, hrdě vládnou svýmu okolí.
Pupíky nacpaný, seděj a debatujou,
lidi jako my, co však svoji kůži obětujou.

Na scéně světový, kde zní plno prázdnejch slov,
v rolích pánů herců, samej hon a lov.
Na scéně světový, jen stěží jde o lidi,
nikdo se nestará a za nic se nestydí.

Blanka Janová si na Portě zahrála už i v 80. letech

„Na žádným vystoupení jsem strach neměla, ale po jednom koncertě, kdy jsem se dozvěděla, že tajná policie tam byla, jsem večer moc nespala a čekala jsem, že zaklepou na dveře. Nezaklepali,“ vzpomíná písničkářka. „I kolegové muzikanti mi říkali, že musím zpívat mezi řádky a ne na plnou hubu. Já jsem říkala, že každej jsme nějakej,“ hrdě dodává Blanka Janová.

Blanka Janová po Sametové revoluci ve zpívání polevila. Přišla rodina a s tím jiné starosti. Její strážný anděl a vlastně i člověk, který ji kdysi objevil, Ladislav Tajovský, ji ale znovu doporučil vrátit se na podium. Na regionální Portě měla zpívat už loni, zasáhla ale nemoc. Letos to snad vyjde.

Spustit audio