Vzorky čokolád z celého světa ochutnávají pelhřimovští každý rok díky Čokoládové hodině

Čokoládu miluje každý, řekli si před lety v pelhřimovské neziskové organizaci Hodina H a vymysleli Čokoládovou hodinu. Zatímco v posledních pár letech se roztrhl pytel s čokoládovými festivaly a oslavami čokolády, v Pelhřimově předběhli dobu, tam se začalo s ochutnávkami a radovánkami s touto všeobecně oblíbenou pochutinou už před devíti lety.

„My jsme začínali v malém sále kulturního domu, potom se ta akce rozrostla a byli jsme znovu v kulturním domě, ale ve věších prostorách, a letos jsme se rozhodli oslovit pelhřimovskou Střední hotelovou školu, navázat spolupráci a nechat je představit obor cukrář,“ říká Eva Havlíčková z Hodiny H.

Jídelna se proměnila na sál plný čokolád z celého světa a čokoládových lahůdek. Děvčata z oboru cukrář připravují přímo před očima hostů flambované palačinky a čokoládovými ozdobami dotvářejí linecké košíčky. A to není všechno, dodává zástupkyně ředitele Zuzana Běhounková: „Pro tuto příležitost připravila děvčata i čokoládový dort. Říkám děvčata, máme sice v oboru jednoho cukráře, ale jsou to většinou dívky,“ usmívá se.

Čokoládová dobrota, Pelhřimov
Příprava čokoládové dobroty
Čokolády, Pelhřimov

Za žetony ochutnáte různé čokolády a čokodobroty

Většinu programu pro veřejnost, který zahrnuje i zábavu pro děti, čokoládové překvapení, nezbytnou čokoládovou fontánu a další čokodobroty, zajišťují dobrovolníci z Hodiny H. Organizace spolupracuje s mladými lidmi z celého světa, kteří přijedou na kratší či delší dobu do Pelhřimova pomáhat. Na Čokoládové hodině představují různé čokolády z celého světa. U každého vzorku je vlajka dané země a čokolády jsou rozlámané na malé kousky, aby se daly ochutnávat. Čokolády posílají poštou známí a kamarádi dobrovolníků, kteří v Hodině H pracují.

Čokoládová hodina, Pelhřimov

Dvojice francouzských mladých lidí Chloe a Enzo vlastnoručně napekla a přinesla svoje národní cukrovinky s čokoládou: „Toto je Rose de Sables, tedy pouštní růže,“ ukazuje Chloe. Jsou to hrudky z kornflejků spojené hořkou čokoládou. Svůj název dostaly proto, že připomínají pouštní růži. Bábovičky na vedlejším tácu jsou francouzská klasika. „Toto jsou madlenky, znáte je? Je to typická francouzská sladkost. Nejsou těžké a uprostřed každé najdete kousek čokolády,“ usmívá se Chloe. Enzo vychvaluje značku čokolád Janie: „To je naše nejlepší čokoláda – máme mléčnou, hořkou, bílou i s příchutěmi,“ říká hrdě.

V Hodině H se pravidelně schází i skupinka starších žen, které se společně učí, tancují a na čokoládovou hodinu také pečou. Za klub Seňoritas je tu zatím paní Marie, která napekla čokoládové půlměsíčky s citronovou polevou, ale později se k ní přidají i další seňority.

Čokoláda potěšila opět desítky návštěvníků a příští rok oslaví pelhřimovská Čokoládová hodina desáté narozeniny.

autor: dak
Spustit audio