Vzácnou stodolu v Těchobuzi na Pelhřimovsku zachránil nepořádek

18. září 2015

V Těchobuzi na Pelhřimovsku stojí velmi zajímavá stavbička. Dozvěděli jsme se, že je to polygonální osmiboká stodola. Za trochu strašidelným názvem se skrývá vzácná historická památka z osmnáctého století.

„Kdo přes Těchobuz někdy projížděl, tak se v tomto místě spíš nacházela skládka odpadu,“ říká starosta Těchobuze Pavel Hájek. Bývalý majitel do stodoly i na přilehlý pozemek totiž celá léta ukládal odpad. „Tyto odpady paradoxně stodolu zachránily,“ dodává starosta. Obci se podařilo pozemek od majitele odkoupit a oprava vzácné kulturní památky mohla začít.

„Tento typ stodol byl po okolí celkem rozšířený. V Těchobuzi víme o jedné, která ještě za první republiky stála, ale bohužel byly po druhé světové válce všechny zlikvidovány,“ říká Pavel Hájek. Podobné stodoly teď najdete už jen ve skanzenech. Nejblíž například na Veselém kopci. Specifický je právě osmiboký půdorys.

Stodola je roubená se šindelovou střechou. Mezi protilehlými vraty je mlat, po stranách prohlubně na uskladnění obilí. Na první pohled je teď patrné, že některé trámy zůstaly původní. Ze stodoly se zachovala přibližně čtvrtina obvodové konstrukce. „Co se týče konstrukce krovu, tak ta byla kompletně udělaná nová, ale původními postupy, původními materiály,“ vysvětluje starosta.

Na starých původních trámech zůstala i čísla, podle kterých stodolu řemeslníci skládali doslova jako stavebnici.

Spustit audio