Vyskytnou ozdobí na státní svátek stovky českých vlajek

25. říjen 2017

Vyskytná na Pelhřimovsku se v sobotu zahalí do státních vlajek. Po vzoru nedalekého Putimova jich chtějí vyrobit a vyvěsit co největší počet. Nějaké nakoupí obec, ale většinu vyrobí dobrovolníci a hlavně děti z místní základní školy.

Loni, přesně dvacátého osmého října 2016, oslavili v Putimově na Pelhřimovsku svátek vzniku Československé republiky českým rekordem v počtu vyvěšených státních vlajek na počet obyvatel. V Putimově žije dvě stě šedesát pět lidí a vlajek tehdy vyvěsili jeden tisíc šest set padesát sedm. Na ozdobený Putimov se loni byla podívat i knihovnice z Vyskytné, paní Věra Jarošová a dostala nápad. Co kdyby se něco podobného dělo i ve Vyskytné? Nápad padl na úrodnou půdu.

Nejmladší malířce vlajek byly dva roky

„Chtěli bychom uctít devadesáté deváté výročí vzniku republiky a udělat tak přípravu na to příští sté výročí,“ říká Věra Jarošová s tím, že mnozí, a nejen děti, už ani nevědí, proč mají dvacátého osmého října volno. Nějaké vlajky zajistí starosta obce, ale většinu je třeba vyrobit. Děti ze základní školy samy vyhlásily místním rozhlasem pozvánku na tvůrčí odpoledne. Přišly důchodkyně, maminky na mateřské dovolené, školáci i předškoláci. Nejmladší malířce byly teprve dva roky.

Malování vlajek, Vyskytná
Malování vlajek, Vyskytná

Umístění barev na vlajce děti znají. Mají na to i mnemotechnické pomůcky

Všichni do jednoho věděli, proč vlajky malují. „Česko má výročí a dělají se na počest vlajky,“ říká malý Vašík. Violka zase prozrazuje pomůcku, díky které se orientuje v barvách vlajky. „Červená je dole krev, modrá voda a bílá nebe,“ říká a vybarvuje na papíru modrý klín vlajky. „Říkali jsme si to, ale většinou to znají z domova,“ říká učitelka Jiřina Jonášová. Pro jistotu je ale vlajka namalovaná na tabuli i s datem svátku. Když se dětí ptám na jméno prvního prezidenta, zazní nejdřív Václav Havel, ale brzy se děti dohodnou na T. G. Masarykovi.

Rekord letos asi Vyskytná nezlomí. Připravuje se ale na příští, sté výročí

Za dva dny namalovali ve Vyskytné sedm set vlajek. Budou viset na veřejných budovách a ostatní děti roznesou po soukromých domech. Kdo bude chtít, může se zapojit. „Putimov myslím nepřekonáme, ale příští rok, nevím nevím,“ usmívá se Jiřina Jonášová.

Malování vlajek, Vyskytná
Spustit audio