Vydra Bubla už se do přírody nevrátí, byla příliš malá. Lovit ryby se učí od ošetřovatelů

22. listopad 2021

Záchranná stanice v Pavlově u Ledče nad Sázavou je jediná s podmínkami pro návrat nalezených zraněných vyder do přírody.

I teď se v Pavlově zotavují dvě nalezené vydry, ty ale čeká jiný osud. Dvouměsíční mládě – sameček Bubla stále potřebuje péči, kterou by mu normálně věnovala jeho matka, a tak ho musí krmit rybami a brát na procházky k rybníčku Petra Hulvová. „Ta mláďata následují svou matku, takže kamkoli se hnu, ona jde za mnou. Ale tak za rok by to přešlo, vydry se v roce a půl osamostatňují, to už by se chovala teritoriálně,“ říká.

Miminko

„Bubla se k nám dostala před měsícem a půl jako malé miminko. Ve chvíli, kdy ji lidé našli, tak už byla den, dva bez matky, pískala v rákosí a potom na tom byla špatně, nežrala. Byla na kapačkách, dostávala antibiotika a je to zázrak, že vůbec přežila. A tím, jak byla malinká, tak je na lidi opravdu fixovaná,“ vysvětluje dál Petra.

Vydra Bubla, Záchranná stanice v Pavlově, Petra Hulvová

„Hlavním posláním záchranných stanic je vychovat je a vypustit zpět do přírody tam, kde je lidé našli. Pavlov je jediná stanice, která je na odchov velkých mláďat dobře uzpůsobená, kde na učí lovit v přírodních podmínkách. Vydry, když jsou větší, naučí se samy lovit. Ale když jsou příliš malé, tak to nejde. Proto máme s malou Bublou jiný plán. Spolupracujeme s různými parky po Evropě, takže pro ni máme místo ve wild parku v Německu, kam půjde ještě s jedním mládětem z České republiky.“

Bublina

Dvouměsíční mládě samečka, kterého v Palově pojmenovali Bublina a říkají mu Bubla, má ve dvou měsících asi dvě a půl kila. Od Petry Hulvové kromě pravidelných procházek k rybníčku, aby si zvykal na vodu a zkoušel do ní vlézt, dostává třikrát denně ryby.

„Sní toho spoustu, kilo masa pomalu nestačí,“ říká ošetřovatelka. „Je to strašně hodná vydra, stále by si hrála, ale protože na ni nemám pořád čas, tak má hračky, jako mívají kočky. Má třeba polštářek s kačenkou, a tomu dává pěkně zabrat,“ směje se na závěr.

Spustit audio

Související