Vydlabaná dýně poslouží jako váza pro květiny

29. říjen 2019

Velké oranžové dýně jsou symbolem podzimu. Ve spojení s americkým svátkem Halloween se do vydlabaných dýní vyřezávají obličeje a strašidelné obrázky.

U nás však zdobíme jinak – okrasné malé dýně stačí naaranžovat na stůl, protože mají každá jinou barvu a tvar, dýně můžeme nechat ležet u vchodových dveří, ale pěkně nazdobená dýně ozdobí i jídelní stůl.

Váza s květinami

Dýně jako váza plná čerstvých květin - to je trend, který se objevuje letos na podzim. Abychom mohli květiny naaranžovat, je nutné dýni vydlabat a vložit do ní florex nebo jinou aranžovací hmotu, předvídá v zahradnictví Rozmarínek v Petrávči Mirka Čapková. „Ideální je namáčet florex několik hodin a to tak, že kostku položíme na hladinu vody a ona se postupně namočí a klesne,“ vysvětluje.

Podzimní dýně s květinami
Podzimní dýně s květinami

„Květiny pak vydrží stejně dlouho jako ve váze, případně můžeme vodu po několika dnech opatrně přidat.“

Barevné kombinace

Do dýně můžeme nakombinovat čerstvé podzimní květiny: chryzantémy, astry, hortenzie, cokoli najdeme na zahrádce nebo na louce, s dalšími přírodninami, jako jsou šípky nebo ptačí zob. Doplníme stále zeleným břečťanem nebo barvínkem. „Na podzim se nemusíme bát kombinací barev, podzim je typický tím, že barvy mění všechno – listy, květy, a tak můžeme spojit i zdánlivě nekombinovatelné barvy. I přeplácané to bude hezké,“ směje se Mirka Čapková.