Všechny dětské vánoční pohádky končí dobře. A je jedno, jestli nosí dárky Ježíšek nebo Santa

21. prosinec 2018

Český rozhlas Vysočina po celé vánoční svátky vysílá pohádky, které napsaly děti ze základní školy T. G. Masaryka v Třebíči.

Ve studiu je potom načetli herci Horáckého divadla v Jihlavě. My jsme se za malými spisovateli byli podívat.

V den naší návštěvy je na chodbách základní školy rušno. Probíhají vánoční besídky. Ve třídě 3. A na nás ale děti čekají způsobně ve školních lavicích.

„Děti psaly pohádky ve škole, nepomáhala jsem jim s tím,“ říká učitelka Hana Noščáková. Jedinou pomůckou bylo několik slov napsaných na tabuli. Vztahovala se k zimě a Vánocům. „Anděl, sáně, Santa Claus, Ježíšek, stromeček, sníh,“ vyjmenovávají učitelka i děti.

Dětské pohádky mají i detektivní zápletky. Všechny ale končí dobře

„Psal jsem o skřítkovi a jelenovi. Ten skřítek s jelenem zapomněli pomoct rozdávat dárky,“ říká malý Oliver, a prozrazuje nám, že rád čte. Jeho oblíbenou pohádkou je ta o Záplaťákovi.

Veronika napsala pohádku O veselých Vánocích. „Jak si holčičky hrály se sněhem, a potom se rozsvítil stromeček,“ dodává.

Denis svou pohádku O ježkovi krásně ukončil přímo v Třebíči. Má zajímavou téměř detektivní zápletku. „Ježek potkal bandu, a tam byla zmije, ropucha, pavouk a rak. Přiběhla divoká prasata a rozbila jim dům,“ prozrazuje část děje. „Nakonec ježek šel do spořitelny pro peníze z účtu, a nakonec se ubytovali na Horka - Domky,“ dodává Denis.