Vraždy pěti Židů z konce první světové války zůstávají nevyřešené

10. listopad 2015

Pět škopků lidského masa a kosti v řece. Tohle když řeknete rodilému Třebíčanovi, hned ví o čem je řeč. Strašlivý čin řešili kriminalisté za první republiky, ale dodnes se o něm mluví. Opravdu se to stalo? Pojďte s námi zapátrat ve starých soudních spisech.

„Asi sedm nebo osm neděl před státním převratem mi Josef Fejta řekl, že jakýsi polský Žid si dává k němu spravovat boty, že bychom ho mohli sprovodit ze světa a oloupit, že prý má peníze,“ třebíčská archivářka Jitka Padrnosová čte úryvek z výpovědi Karla Dvořáčka. Spis je z roku 1925 a ten čin, který nakonec banda opravdu vykonala, se stal v roce 1918. Nakonec nezůstalo jen u té jedné vraždy. Židů měli zavraždit pět.

Vraždili jen a jen pro peníze

Kdo byl Karel Dvořáček a co se vůbec stalo? „Tehdy na Kohnově mlýně, což je dům vedle našeho archivu, byli sociální byty a přebývali tam bratři Polických a zároveň takové sociální živly,“ říká Jitka Padrnosová. Všichni členové rodin Dvořáčkových, Fejtových a Maškových měli víceméně prsty v loupežných vraždách. Je důležité říct, že činy byly dopředu promyšlené a vždy šlo o peníze.

Maso zavražděných židů naložili do ukradené soli

Jak je možné, že kriminalisté začali vraždy vyšetřovat až po sedmi letech? Říká se, že se někdo prořekl v hospodě. „Já jsem na žádné vraždě Židů neměl ani toho nejmenšího účastenství, ale věděl jsem o tom, že můj bratr Josef, můj otec, Karel Dvořáček a jeho žena zavraždili tři Židy, rozsekali mrtvoly na sále a maso naložili do pěti škopků, které stály v sále až vzadu,“ vypovídá Jan Fejta. Ve spisu je i to, že sůl na naložení masa vrahové ukradli v Pohankově mlýně. V té budově je dnes finanční úřad.

Khonův mlýn v Třebíči, zdroj - MZA Brno, fond C 47 - Krajský soud Jihlava, Tk 13-225

Kosti nacházeli lidé až ve Vladislavi

Musíme si uvědomit, že těsně po první světové válce byla obrovská bída a maso byla velká vzácnost. Odtud se zřejmě vzal nápad maso prodávat. Pořád šlo jen a jen o peníze a lidský život neměl proti nim žádnou cenu. Na naložené maso měli vrahové překupníky, kteří ho vlakem odváželi z Třebíče. Části těl, které nešlo naložit, naházeli do řeky u pavilonu nemocnice. Po sedmi letech už ale žádné důkazy nebyly. „Kromě nějakých informací obyvatel z Vladislavi, kteří dokládali, že občas se při plavení písku objevila kost,“ dodává Jitka Padrnosová.

Archivářka Jitka Padrnosová, Třebíč.JPG

Na doživotí stačily dvě poslední vraždy bratrů Polických

Paradoxní je, že za vraždy Židů nebyl nikdo odsouzen. Jak tedy banda dopadla? Nakonec je usvědčily vraždy dvou bratrů Polických. Jejich těla totiž kriminalisté našli zakopaná ve strouze. Dvořáčkovi a Josef Fejta dostali doživotní tresty, Jan Fejta deset měsíců těžkého žaláře a ostatní nižší tresty za napomáhání.

Čtěte také

Nákres kriminalistů, kteří vyšetřovali vraždy. Zdro - MZA Brno, fond C 47 - Krajský soud Jihlava, Tk 13-225.jpg
Spustit audio