VIDEO: Tereza, Dana a Kristýna tančí i na reklamy v supermarketu. Mají to v krvi

OBSAHUJE VIDEO! Jihlavští Romové tento týden slaví Mezinárodní den Romů a poprvé si ho také sami organizují. Usnesli se, že mají nejradši fotbal a tanec. Kromě toho pořádají výstavu výtvarníka Luďka Farkaše a debatu o Josefu Serinkovi, partyzánu, který působil na Vysočině. Na taneční vystoupení se připravuje i skupina Lole čhama.

Tereza, Dana a Kristýna jsou asi šestnáctileté dívky, které mají rády tanec. Asi před rokem založily skupinu Lole čhama. „Přemýšlely jsme, co dáme skupině za jméno. Byla strašná zima a my jsme byly strašně zmrzlý. Já jsem říkala: jak se řekne cikánsky červený tváře? A teta: Lole čhama,“ vzpomíná na vznik názvu skupiny Tereza. Holky tančí tradiční romské tance a nejradši prý mají ty pomalejší. Pravidelně zkoušejí v tělocvičně jihlavského nízkoprahového centra Erko.

Nikdo nás tančit neučil. Prostě to tam bylo

Tanečnice samy přiznávají, že mají rytmus v krvi. „U nás se tancuje skoro pořád. Oslavy, narozeniny, svatby, křtiny,“ říkají a se smíchem dodávají, že si klidně zatančí na reklamu v obchodě. Nikdo je tančit neučil. „Prostě to tam bylo,“ říká Tereza. Mají rády i moderní rytmy a proto vedle romského folklóru tančí i street dance nebo hip hop. V tomto případě si ale říkají Bang.

Babičky ještě mluvily romsky. Naši rodiče už ne

Skupina Lole čhama už vystupovala v rámci kulturních programů na jihlavském Masarykově náměstí nebo na hradebním parkánu. Zúčastnily se i soutěže romských tanců Amen Khelas. Romsky ale neumí. „Třeba naše babičky normálně mluvily doma romsky, ale naši rodiče už ne,“ vysvětlují. Romské tradice ale pomáhají zachovávat právě tancem a svými kroji. Při tanci na sobě mají dlouhé kolové sukně, na kterých převažuje černá a červená barva. „Ještě bývá zlatá, zelená a někdy i bílá ale spíš ty černo-červený,“ dodávají tanečnice.

Lole čhama má v repertoáru i arménskou romskou píseň

Choreografii si Tereza, Dana a Kristýna vymýšlejí samy. „Třeba se tam někdy chytneme, sem tam, ale většinou se dohodneme, abychom se nehádaly. Líbí se nám stejný věci, takže je to jednoduchý, máme stejný vkus,“ říkají a Tereza ještě přidává, že mají v repertoáru i arménskou romskou píseň zpívanou v arménštině.

Spustit audio