VIDEO: Cyklostezka u Jihlavy je pod vodou. Dva týdny bude mimo provoz

30. červen 2020 05:00

Část cyklotrasy Jihlava-Třebíč-Raabs u krajského města je neprůjezdná. Je totiž plná bláta a vody. Zaměstnanci Služeb města Jihlavy ji proto začali odvodňovat.

Cyklisti proto musí jezdit jinudy. „Začali jsme v sedm ráno a odvodňujeme, aby voda odtekla pryč, a dál se to bude odbahňovat,“ říká pan Matěj z řídící kabiny bagru. Čistí cyklostezku mezi Jihlavou a Lukami.

Po vydatných deští se na ní vytvořila laguna hluboká asi 20 centimetrů. Trasou vedoucí mezi Hálkovou a Hůlovou ulicí podle mluvčího Služeb města Jihlavy (SMJ) Martina Málka cyklisté dva týdny neprojedou: „Bavíme se o části jak je čistička a Helenín u Jihlavy. Je tam problém, že tam pozemní vody znečišťují část této cyklostezky. Budeme ji čistit až do 10. července.“

 

Zaplavená steka u Jihlavy

Zároveň se hledá podle Martina Málka způsob, jak podobné situace v budoucnu předejít. „Jsou určitě nápady, že by se tam udělalo koryto nebo by se udělala kanalizace. Asi opravdu se bude muset nějakým způsobem odvodnit část té cyklostezky, protože v období dešťů je to tam nebezpečné nejenom pro cyklisty, ale i pro chodce.“

Pokud by si cyklisté chtěli jednu z nejfrekventovanějších cyklostezek přece jen projet, můžou využít objízdnou trasu. Povede přes Nové Domky a silniční komunikaci II/602 ve směru na Velký Beranov.

autoři: Lucie Čachotská , mik
Spustit audio

Související