V Libické Lhotce u Chotěboře hasiči evakuují dětský tábor. Hladina Doubravy jde nahoru

29. červen 2020 10:40

V Libické Lhotce poblíž Libice nad Doubravou severovýchodně od Chotěboře záchranáři evakuují dětský tábor.

Bylo tam asi 45 dětí, jsou v pořádku, o jejich ubytování se postaral městys. Vyplývá to z informací meteorologů, hasičů a městyse. Děti z tábora začali dobrovolní hasiči odvážet před 10:00, evakuaci ukončili asi po hodině. Uvedla to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

„Děti byly promáchané za tu noc, jak tady pršelo. Tak aby se mohly usušit,“ řekl starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer. Uvedl, že jde o skautský tábor, který se koná pravidelně. Přechodné zázemí našli táborníci v obecní ubytovně a ve škole.

Havlíčkobrodsko

Hasiči na Vysočině měli od nedělních 16:00 kvůli počasí okolo 30 výjezdů, nejvíc na Havlíčkobrodsku. Zraněný nikdo nebyl. „Nejčastěji jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů,“ uvedla Musilová.

První povodňový stupeň překročila po 08:00 Svratka v Dalečíně a v Borovnici, na Doubravě začala platit bdělost kolem 09:30. Sázava se dostala po 10:00 na první povodňový stupeň ve Žďáru nad Sázavou a ve stanici Sázava. Vyplývá to z údajů, které zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů se bude oblačnost na Vysočině odpoledne od západu částečně protrhávat. Nejvyšší denní teploty budou mezi 18 až 21 stupni Celsia. V některých částech Vysočiny by podle výstrahy meteorologů mohly hladiny řek stoupat až do úterního poledne.

autor: Patrik Salát | zdroj: ČTK
Spustit audio