Více než 100 let slavili ve středověku obyvatelé Jihlavy Kapří den, do ulic města se slavnost znovu vrací

2. březen 2023

Akce Kapří den, která se odehraje 4. března, má za cíl oprášit zapomenutou historii Jihlavy. Událost, která se odehrála v roce 1402, si obyvatelé města připomínali ještě sto let poté. Teď se do ulic znovu vrací. Například v podobě hry, při které budou lidé bránit město před loupeživým rytířem.

„V té době se odehrávaly markraběcí války na Moravě a bratři Prokop a Jošt Lucemburští přes různé svoje spojence bojovali o moc a o vliv nad Moravou,“ připomíná historické souvislosti Vojta Kolář produkční Brány Jihlavy.

Jedním z příznivců Prokopa Lucemburského byl Zikmund z Rokštejna a jeho kumpáni z okolních vesnic a hrádečků, kteří se k němu připojili pod záminkou toho, že jeho švagr Heřman z Bukové byl v Jihlavě zatčen.

„Byl zamčen do vězení za to, že tady ztropil nějaké výtržnosti. Asi se opil a jihlavští nedbaje jeho urozenosti ho uvrhli do vězení,“ usmívá se Vojta Kolář. Proto jeho švagr Zikmund z Rokštejna svolal velkou brannou moc a lstí se snažil dobýt Jihlavu a vyplenit ji.

Jihlavští se včas probudili

Jeden zdroj říká, že jakási selka za branami města hledala svoji krávu zrovna v noci a viděla je. Druhá je obyčejnější. Podle něj si nějaký ponocný, který hlídal na bráně dnešní Matky Boží, která tehdy ještě neexistovala, si jich všiml. Probudil celé město a společně s mnichy z minoritského kláštera, který sousedil s hradbami a přes který se rytíři snažili město dobýt, ubránili.

„Jeden z mnichů statečně vyskočil z okna, prý polonahý, běžel ulicí Matky Boží a křičel o pomoc. A ještě předtím rozezvučel nějaké zvony, které v tom klášteře měli. Takže Jihlavany probudil,“ vypráví Vojta Kolář.

Na památku toho, že město ubránili, potom lidé v Jihlavě dalších sto let slavili Kapří den. Název získal od odměny, kterou stateční obránci získali. Protože se útok odehrál v postní době, tak jako odměnu získali kapra. Byl to křesťanský symbol za tu velkou pomoc shůry.

Po 600 letech se Kapří den znovu vrací do ulic Jihlavy. Jaký bude program letošního Kapřího dne, a jak se do něj můžete zapojit, si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Související