Ve Velkém Meziříčí založil první moravský sbor hasičů. Vymyslel vysouvací žebřík a hadicovou spojku

23. červen 2021

Dobrovolní hasiči z Velkého Meziříčí letos slaví 150 let od svého vzniku. Tehdy, v roce 1871, založil první český hasičský sbor na území Moravy Titus Krška.

Titus Krška byl svým způsobem vizionářem, stojí i za několika vynálezy, které hasiči používají dodnes.

„Titus Krška se narodil v Třebíči, byl nejmladší z devíti dětí,“ zakladatele prvního českého hasičského sboru na Moravě přestavuje Marie Ripperová z velkomeziříčského muzea. Krška začal studovat na gymnáziu v Jihlavě. Kvůli úmrtí otce ale musel studium ukončit, a pracoval jako úředník. „Působil na hejtmanství, později u soudu,“ dodává Ripperová s tím, že právě u soudu se Krška často setkával s osudy lidí postižených požárem.

Titus Krška

Rozhodl se proto v Třebíči založit hasičský sbor. Bylo to roku 1869, a členy sboru byli Češi i Němci. Po odchodu Tita Kršky do Velkého Meziříčí převzali vedení Němci. Proto se za první ryze český sbor na Moravě považuje až ten, který roku 1871 založil v novém působišti.

Vynalezl vysunovací žebřík, kotvici a hadicovou spojku

Své kvality prokázal velkomeziříčský sbor hasičů už asi po roce, na trhu. „Začalo hořet na věži,“ říká Marie Ripperová. Věž se podařilo uhasit. Kvalit vycvičeného sboru si všimli i lidé z okolních obcí, a začali také zakládat sbory. Tita Kršku prosili o pomoc.

„Vydal tiskem řád, příručky, vynalezl některé technické věci,“ vyjmenovává muzejnice. Od té doby hasiči používali vysouvací žebřík, kotvici na vytahování hadic nebo hadicovou spojku. Krška také vymyslel hasičské názvosloví, které se používá dodnes. „Inspiroval se německými povely, které se používaly v armádě,“ dodává Ripperová.

Slavný hasič vlastnil továrnu na podpatky

Titus Krška byl ale aktivní i mimo hasičský sbor. Režíroval ochotnické divadlo, pro které také maloval kulisy. Po ukončení úřednické kariéry si ve Velkém Meziříčí založil firmu na výrobu kožených podpatků. „Pro lyžaře vyráběl vázání,“ doplňuje Marie Ripperová.

Titus Krška, parte

Titus Krška je pochovaný na velkomeziříčském hřbitově a zajímavostí je, že ani datum narození, ani datum úmrtí uvedené n náhrobku, není správné. Datum narození je posunuté o čtyři měsíce, a datum úmrtí hasiči, kteří náhrobek pořizovali, zaměnili za datum vydání parte.

Titus Krška, hrob
Spustit audio