Ve filmovém klubu si film vychutnáte bez šustění sáčků a chroupání popcornu

Už přes padesát let chodí Jihlavané do filmového klubu. V roce 1964 vznikl v tehdejším Domě kultury jako desátý v republice a funguje dodnes, i když se časem přestěhoval do kina Dukla. Nikdy asi nebylo hlediště naplněné k prasknutí, ale vždy tu byli lidé, kteří mají film rádi a chtějí se o něm dozvědět víc.

Je pondělní podvečer a v jihlavském kině Dukla za chvíli začne pravidelné promítání filmového klubu. Není tady plno, jaké bývá na aktuálních premiérách akčních filmů nebo rodinných komedií. V kavárně posedává pár lidí, kteří si listují v programu na novou sezónu. Hned první film slibuje kontroverzní téma. „Umělecká úroveň je tu na prvním místě, samozřejmě jsou to leckdy i filmy, které jsou, dá se říct i experimentální,“ říká předseda Filmového klubu Jihlava Jaroslav Kristek. Přiznává, že sám má rád filmy, které neříkají vše a nutí diváka přemýšlet. „O to je pak hezčí, když se lidi po filmu sejdou a vykládají si zážitky,“ usmívá se.

Výběr filmů závisí na monopolu. Nemůžeme dát všechno, na co si vzpomeneme

Ani filmový klub si ale nemůže vybírat filmy jen podle svých představ a přání členů. „Až zase tak volnou ruku nemáme, že bychom dávali to, na co si vzpomeneme, co se nám všem líbilo. Když už je to za koncem monopolu, tak to bohužel nejde,“ vysvětluje Jaroslav Kristek. Výběr je ale velký a v nabídce jsou jak aktuální dokumenty, tak filmy slavných světových režisérů třeba i desítky let staré. Výjimkou nejsou ani animované filmy.

Lektorský úvod nabídne i perličky o tvůrcích filmu

Dlouholetou tradicí jsou vždy před začátkem promítání krátké přednášky. I když probíhají diskuze, jestli to už v době internetu není zbytečné, jihlavský klub se stále drží. „Ten lektorský úvod není o tom zasypat diváka spoustou různých faktů, ale spíš o tom navodit nějakou atmosféru, případně říct nějaké zajímavosti,“ říká předseda klubu.

Film v originálu si divák lépe vychutná

„Líbí se mi atmosféra v tom kině, protože tady chodí lidi na film, takže se vám nestane, že vedle vás křoupe někdo brambůrky nebo popcorn, což mě přivádí k naprostému šílenství a z toho filmu pak nemám nic, protože se soustředím jen na ty zvuky,“ říká paní Marie, která je členkou klubu už patnáct let. Ráda si vychutnává filmy v originále, což vítá i Uwe. „Já nemám televizi a rád si užívám film. V kině je to prostě mnohem lepší. Kolikrát se vůbec nepodívám do programu a nechám se překvapit a většinou je ten výběr dobrý,“ říká.

Spustit audio